Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat? Laajavuoren koulu oli aikoinaan Suomen suurin kansakoulu – koulua käytiin kahdessa vuorossa

Kuka vielä muistaa Laajiksen?

Laajavuoren koulu eli tuttavallisemmin Laajis oli Martinlaaksossa sijainnut alakoulu, joka valmistuessaan vuonna 1971 oli Suomen suurin kansakoulu.

1970-luvulla elettiin Martinlaaksossa kasvun aikaa. Kerrostaloja nousi yksi toisensa perään ja perheitä muutti uusiin taloihin. Tämä näkyi myös Laajavuoren koulussa. Luokat täyttyivät lapsista ja parhaimmillaan koulua jouduttiin käymään jopa kahdessa vuorossa.

Koulun oma lehti, nimeltään myös Laajis, ilmestyi ensimmäisen kerran 1991. Lehteä tehtiin yhteistyössä oppilaiden ja opettajien kanssa ja teemat vaihtelivat vuosittain.

Lehden jutut sivusivat ajankohtaisia aiheita ja maailmantilanteita, jotka heijastuivat myös koulun arkeen.

Oli lamavuosien säästötalkoita, tietotekniikan tuloa, opetussuunnitelmia ja euroaikaa. Mutta ennen kaikkea lehdessä oli juttuja koulun retkistä, tapahtumista ja koulumaailmasta, oppilaiden itsensä kertomana.

Pääkirjoituksesta vastasi rehtori. Lapset saivat harjoitella toimittajana olemista, lehden kuvittamista ja taittoa. Lehtityö loi yhteisöllisyyttä ja sitoi lapsia kotipaikkaansa, Martinlaaksoon.

Oheinen Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa oleva Laajis-lehti on Laajavuoren koulun historian viimeinen numero ja se ilmestyi vuonna 2012.

Samana vuonna oppilaat ja opettajat siirtyivät viereiseen Martinlaakson yhtenäiskouluun. Vanha Laajavuoren koulu oli tullut tiensä päähän.

Jäähyväisiä vietettiin 2014 Viimeinen ristiretki -tapahtumassa, jota myös kaupunginmuseo kävi dokumentoimassa.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.