Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Dixin kylkeen Tikkurilaan halutaan rakentaa kolme 19–23-kerroksista taloa – "Ei se ihan ongelmatonta ole"

Ylimpien kerrosten asunnoista voi nähdä Dixin yli Kuninkaalaan.

Tikkurilaan suunnitellaan Vantaan ensimmäisiä niin sanottuja tornitaloja. Aseman viereen kaavaillut kolme taloa eivät pärjää korkeudessa Suomen korkeimmalle asuinrakennukselle, Helsingin Kalasataman 134-metriselle Majakalle, mutta kyllä niissäkin on huimasti korkeutta.

– Korkeampaa ei voi rakentaa, toteaa asemakaava-arkkitehti Seppo Nivan Vantaan kaupungilta.

Rajana on sata metriä merenpinnasta, koska paikka kuuluu lentoestealueeseen.

Tikkurin kauppakeskuksen alueelle, aivan toimisto- ja liikekeskus Dixin viereen suunnitellaan 23-kerroksista asuintaloa ja sen kylkeen 19-kerroksista asuintaloa. Lisäksi toiselle puolelle Asematietä olisi tulossa 22-kerroksinen asuintalo. Vertailun vuoksi: Majakassa on 35 kerrosta.

Korkeassa rakentamisessa on huomioitava muun muassa tuuli- ja varjoisuusvaikutukset ja Tikkurilassa aseman naapurissa lisäksi junaliikenteen aiheuttama tärinä sekä melu.

– Ei se ihan ongelmatonta ole eikä halpaa rakentamista, Niva sanoo.

Niillä ei ole vajoamisriskiä.

Tikkurin korttelissa tuulta saadaan hillittyä sillä, että "jalustana" on katutason liikekeskus.

Niva sanoo, että rakennukset paalutetaan ja siten kannatellaan peruskallioon asti.

– Niillä ei ole vajoamisriskiä.

Tikkurin alueen 23- ja 19-kerroksisten talojen asunnot alkavat vasta kolmannesta kerroksesta. Alakerroksiin tulee liiketilaa, huoneistohotelli ja toimistoja. Näkyykö alimmista asuinkerroksista itään päin vain Dixin seinää?

– Vain kahdessa asunnossa per kerros ikkunat ovat kohti Dixiä, Niva vastaa.

Ylimmistä kerroksista sen sijaan näkee kauas, vaikka Kuninkaalaan, sillä talot nousevat korkeammalle kuin 12 kerrokseen kohoavan Dixin toimistot.

Talon 23.-kerrokseen on suunnitteilla kattoravintola ja 19-kerroksisen talon katolle sauna. Ratatien reunassa sijaitseva Raha-aseman talo olisi säästymässä jälkipolville siten, että siihen tehdään spiraalimainen, jopa 1 200 pyörän pysäköintilaitos, kertoo Niva. Tikkurin kauppakeskus sellaisenaan puretaan, mutta arvokkaimpia osia säästettäisiin uuteen kauppakeskukseen. Tikkurin kaavamuutosta käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina.

Niva huomauttaa vielä, että muoti-ilmiöksi nousseet tornitalot ymmärretään usein väärin. Pelkkä korkeus tai kerrosluku ei tee rakennuksesta tornitaloa. Siihen vaikuttaa rakennuksen korkeus suhteessa rungon paksuuteen. Voisi yksinkertaistaen sanoa, että tornitalo on hoikka eikä paksu ja leveä.

Muualle Vantaalle ei korkeaa rakentamista eli yli 56-metrisiä asuintaloja ole suunnitteilla. Myyrmäenkin uudet talot jäävät enintään 16:een kerrokseen ja Aviapoliksen aseman viereinen asuintalo 17:ään.

Niva toteaa myös, että korkea rakentaminen ei ole automaattisesti tiivistä rakentamista. Vanhat kaupungit, kuten Pariisi ja Barcelona, ovat hänen mukaansa rakenteeltaan tiiviimpiä kuin pilvenpiirtäjien New York.

Lue myös: Dixin katveeseen jääneen Tikkurin tontille suunnitellaan asumista sekä lisää liike- ja toimistotiloja – 1980-luvun kauppakeskuksen kohtalo ratkeaa lähivuosina

Uusia myymälöitä muuttaa Tikkuriin, vaikka kauppakeskuksen purkua on väläytelty – tuoreina tulokkaina tunnettu halpakauppaketju ja etninen vaateliike