Poliisi selvittää vantaalaiskoulun väkivaltatilannetta, vanhempien huoli lapsesta suuri – Kaupunki: Määräaikainen erottaminen koulusta on koettu tehokkaaksi keinoksi

Koulu painottaa, että väkivalta-asiat käsitellään aina vakavuudella.

Poliisi selvittää parhaillaan vantaalaiskoulussa huhtikuussa sattunutta väkivaltatilannetta. Vantaan Sanomien saamien tietojen mukaan yläkoulussa sattui tilanne, jossa useampi oppilas teki väkivaltaa yhdelle oppilaalle koulun sisätiloissa koulupäivän aikana.

Komisario Sampsa Aukio Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa, että tapauksesta on tehty kaksi rikosilmoitusta, mutta käsittely on kesken, joten poliisi voi kommentoida tapausta vain yleisellä tasolla.

Toimitus on nähnyt videomateriaalia tapahtuneesta. Videolla yksi nuorista kaadetaan maahan ja useampi nuori muun muassa potkii häntä.

Toimitukseen yhteyttä ottaneet väkivallan uhriksi joutuneen nuoren vanhemmat ovat järkyttyneitä tapahtumasta ja huolissaan lapsestaan.

– Miten tällaista voi tapahtua koulupäivän aikana ja vielä koulun sisätiloissa? Missä ovat opettajat ja turvakamerat? isä ihmettelee.

Vanhempien mukaan lapsi on kertonut kiusaamista jatkuneen pitkin yläkoulua. Näin vakavaa tilannetta ei ole kuitenkaan aiemmin ollut. Äiti on erityisen huolissaan lapsen opiskelumotivaatiosta.

– Hän (lapsi) ei halua mennä kouluun. Pelkään, miten jatko-opiskeluiden käy, kun motivaatio laskee, äiti sanoo.

Vanhemmat kertovat käyneensä koululla keskustelemassa tapahtuneesta. Isän mukaan koulu ei puutu riittävästi tilanteeseen.

Vantaa kaupungin perusopetuksen aluepäällikkö Johanna Honkanen vahvistaa vantaalaisessa yläkoulussa sattuneen tapauksen.

Erottaminen koulusta on koettu tehokkaaksi keinoksi.

– Koulu on toiminut tilanteessa nopeasti. Käytävätilassa sattuneessa ikävässä tapahtumassa opettaja on ollut nopeasti paikalla ja ryhtynyt heti erottamaan oppilaita, Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan rehtori on ryhtynyt selvittämään tapausta välittömästi.

– Rehtori on tehnyt hyvää yhteistyötä perheiden kanssa ja asiaa selvitettiin jo samana päivänä, Honkanen sanoo.

Honkanen ymmärtää perheen tunteen siitä, että koulu ei heidän näkökulmastaan toimi riittävän painokkaasti. Laki kuitenkin turvaa niin tekijän kuin uhrin yksilön suojaa.

– Varmaa kuitenkin on, että tällaiset asiat käsitellään aina niiden vaatimalla vakavuudella ja tekijät saavat rangaistuksen, Honkanen painottaa.

Honkasen mukaan koululla on useita lain sallimia keinoja puuttua väkivaltaan.

– Kasvatuskeskustelu on ensimmäinen keino. Väkivaltatilanteissa tämä ei ole koskaan yksistään riittävä, Honkanen kertoo.

– Muita keinoja ovat koulupäivän keskeyttäminen, jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen, hän jatkaa.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan Vantaalla erotetaan oppilaita määräaikaisesti vuosittain. Kalon mukaan määrä on keskimäärin vuosittain yhden käden sormilla laskettavissa. Tapauksissa on lähes poikkeuksetta kyse fyysisestä väkivallasta.

Honkanen korostaa, että väkivaltatilanteissa kontaktoidaan aina myös poliisia ja lastensuojelua.

– Jos on kyse vakavasta väkivallasta, voidaan oppilas suoraan erottaa määräajaksi, Honkanen toteaa.

Kalon mukaan määräaikainen erottaminen koulusta on koettu tehokkaaksi keinoksi.

– Toki valitettavasti osalla teot toistuvat, hän toteaa.

Myös oppilashuollon palvelut ovat merkittävässä roolissa.

– On tärkeää, että molemmat osapuolet saavat apua. Väkivallan tekijän on tärkeä oppia uusia taitoja ja tätä muutostyötä on seurattava, Honkanen sanoo.

Kalo toteaa, että väkivaltaa on ollut jo vuosikymmenten ajan, mutta nykyään osa väkivaltatilanteista on valitettavasti aiempaa kovempaa. Kalo näkee tässä suoran yhteyden sosiaaliseen mediaan ja esimerkiksi TikTok-palveluun, jossa globaalisti leviää videoita, joissa tehdään väkivaltaa. Ilmiöön liittyy monesti teon kuvaaminen. Myös vantaalaisella yläkoululla sattunut tapaus kuvattiin.

– Ennen kirjoitettiin koulun seinään, että Pentti on pöhlö. Nyt kiusaaminen tapahtuu sosiaalisen median kanavissa pitkälti vapaa-ajalla ja niitä selvitellään koulussa, kun lapset ja nuoret kohtaavat, Kalo sanoo.

Mustelman lisäksi sydämeen voi sattua ja tähän kaikkeen aikuisten on puututtava

KOMMENTTI

Marika Lumme

Kaikenlainen kiusaaminen on ehdottoman kiellettyä. Tämä pätee myös väkivaltaan, henkiseen ja fyysiseen. Valitettavasti totuus on, että kiusaamista tapahtuu. Äärimmäisen surullinen totuus on myös se, että väkivaltaa tapahtuu, jopa kouluissa.

Kiusaamisen ja väkivallan ero voi olla hiuksenhieno. On syytä muistaa Itä-Uudenmaan komisarion Sampsa Aukion sanat: Laajamittainen koulukiusaaminen voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit. Mustelma ei ole ainut, mikä sattuu. Sydämeen voi sattua todella kovasti.

Jos kiusaamisen lopettamiseen olisi helppo ratkaisu, se taatusti olisi käytössä. Julkisuudessa on käyty napakkaakin keskustelua, miksi niin usein kiusattu joutuu väistymään, vaihtamaan luokkaa tai jopa koulua. Koulut ovat saaneet kritiikkiä siitä, että tilanteisiin ei puututa riittävällä vakavuudella. Poliisi saa taatusti osuutensa kritiikistä, voimakkaampia toimia pahiksien kuriin laittamiseksi vaaditaan. Kun hätä lapsesta on kova, kritiikki on varsin ymmärrettävää.

Hankalaksi tilanteen tekee se, että viranomaiset harvoin julkisesti huutelevat annettuja rangaistuksia. Kun puhutaan yleisellä tasolla, voi jäädä kysymys, onko mitään tehty. Viranomaisten toimenpiteet pohjautuvat lakeihin, jossa turvataan esimerkiksi yksilönsuoja. Vantaalla määräaikainen erottaminen koulusta on koettu tehokkaaksi keinoksi korjata oppilaan käytöstä. Tähänkin toimenpiteeseen tulee olla painavat perusteet. Pohdin kuitenkin, saisimmeko lisää rauhaa, jos kynnys määräaikaiseen erottamiseen olisi matalampi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut