Itä-Uudenmaan poliisilla selvitettävänä yli 20 kouluissa sattunutta väkivaltatilannetta – "Pahimmillaan sanailu voi johtaa siihen, että sosiaalisessa mediassa kerätään lynkkausjoukko"

Itä-Uudenmaan poliisille on tullut selvitettäväksi kahden viime kuukauden aikana 14 oppilaitoksissa sattunutta pahoinpitelyä tai lievää pahoinpitelyä. Näissä tekijät ovat olleet 15–17-vuotiaita. Lisäksi tutkinnassa on ollut kymmenen tapausta, joissa väkivallan tekijä on ollut alle 15-vuotias.

Komisario Sampsa Aukion mukaan riitatilanne lähtee usein liikkeelle sanoista. Aukio toimii Itä-Uudenmaan poliisin nuorten rikoksia tutkivan ryhmän vetäjänä ja tutkinnanjohtajana.

– Tyypillisimmin tilanne eskaloituu, kun yksittäisellä solvaavalla sanalla kutsutaan toista osapuolta. Sana voi viitata esimerkiksi etnisyyteen, Aukio selvittää.

Videointi ja sen levittäminen lisää teon törkeyttä.

– Pahimmillaan sanailu voi johtaa siihen, että sosiaalisessa mediassa, kuten Snapchatissa kerätään lynkkausjoukko, hän jatkaa.

Väkivallan teon videointi on myös Aukion mukaan valitettavasti nykyaikaa.

– Videointi ja sen levittäminen lisää teon törkeyttä. Tällä aiheutetaan henkistä kärsimystä, hän huomauttaa.

Aukio muistuttaa myös, että laajamittainen koulukiusaaminen voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit.

Kun koulussa väkivaltaan turvautuneesta lapsesta tai nuoresta tehdään poliisille rikosilmoitus, on tavoitteena ensisijaisesti saada asia selvitettyä sovittelutoimistossa.

– Näin osapuolet joutuvat kohtaamaan toisensa ja voidaan yhdessä sopia, kuinka jatkossa käyttäydytään. Intressinä on saada nuorista yhteiskuntakelpoisia. Lähtökohtaisesti poliisitoiminnalla ei haluta pilata kenenkään tulevaisuutta, Aukio selvittää.

Mikäli sovinto saadaan aikaiseksi, ei varsinaista esitutkintaa tarvitse välttämättä tehdä. Jos sovintoa ei synny, asian ratkaisee viime kädessä tuomioistuin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut