Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dingo tähdittää "Vantaan Woodstockia", 30-vuotiasta Louhela Jamia – bändin vantaalaisrumpali kävi katsastamassa tulevan keikkapaikan

Toimitus tapasi tapahtuman järjestäjät Jokiuoman puistossa. Dingon Saska Ketonen tuli sattumalta juttusille.

Kas, täällä on nimekkäitä rockmiehiä!

Dingon rumpali Saska Ketonen on saapunut sattumoisin Jokiuoman puistoon Louhelaan nauttimaan aurinkoisesta päivästä.

Ylästössä asuva mies kertoo pyöräilevänsä aika paljon, ja nytkin hän on fillarilla liikenteessä.

Alkujaan Kivistöstä lähtöisin olevalle miehelle puisto ja siellä kesäisin järjestettävä musiikki- ja taidetapahtuma Louhela Jam ovat tuttuja ja läheisiä asioita.

– Olen ollut tapahtuman yleisössä heti vuodesta 1992, Ketonen kertoo.

Toimitus on sopinut tapaavansa puistossa festarin järjestäjät, Velmu ry:n toiminnanjohtajan Tommi Ouvisen ja festivaalivastaava Janne Nurmen sekä tapahtuman alkuperäisen perustajan Tomi "Eba" Mäkysen. Ketonen vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan.

Ketonen sanoo olevansa innoissaan, sillä pian Dingo esiintyy Louhela Jamissa ensimmäistä kertaa.

– Eilen oli Dingon treenit, ja Nipakin (laulaja Pertti Neumann) oli ihan innosta soikeana. Kesän keikkakiertueemme alkaa juurikin täältä, Ketonen kertoo.

Tiesitkö muuten, että dingo eli australianvillikoira on suden alalaji, joka elää Australiassa ja Kaakkois-Aasiassa? Dingot eivät hauku vaan ulvovat niin kuin sudet.

Dingo on myös legendaarinen bändi, jonka tahdissa voi ulvoa Louhela Jamissa sunnuntaina 5. kesäkuuta. Muutama vuosi sitten paluun tehnyt Dingo on 30-vuotisjuhlaansa viettävän yksipäiväisen festivaalin pääesiintyjä.

– Tänä vuonna tapahtuman teemana on rakkaus, ja siellä on senaiheisia juttuja, kuten pussauskoppeja. Festareille loihditaan Woodstock-henkeä – julisteemmekin saattavat olla sen inspiroimia, Nurmi kertoo.

– Kohta tulee oikeudenkäyntihaaste Amerikasta, että matkimme Woodstockia, Ouvinen letkauttaa.

Louhela Jam palaa Jokiuoman puistoon parin koronavuoden tauon jälkeen.

Tänä vuonna tapahtuman teemana on rakkaus.

– Nyt festari pidetään vaikka väkisin, Nurmi naurahtaa.

Näyttää siltä, ettei ainakaan korona ole sitä estämässä.

– Meille ei ole tullut pyyntöä, että pitäisi tehdä terveysturvallisuussuunnitelma koronan takia, Ouvinen kertoo.

Viime vuonna Velmu toteutti puistotapahtuman sijaan kiertueen, jonka aikana bändit esiintyivät pienelle yleisölle neljässä paikassa päivän aikana.

– Autoletkassa oli mukana jopa vessa-auto. Se oli melkoinen sirkuskaravaani, Ouvinen kuvaa.

Nyt juhlavuoden kunniaksi Velmu järjestää puistokonsertin suurempana kuin koskaan.

– Eba sanoi aikoinaan, ettei Louhela Jam ainakaan tästä laajene, Ouvinen naurahtaa.

– Sellaista tuli möläytettyä, Mäkynen virnistää.

Tuolloin elettiin vuotta 1999, jolloin tapahtuma keräsi 2 500–3 000 vierasta. Tänä vuonna järjestäjien tavoitteena on, että vuoden 2019 yleisöennätys, noin 8 000 vierasta, menee rikki.

– Uskaltaisin sanoa, että tavoitellaan 10 000:ta kävijää. Puistoon kyllä mahtuu väkeä, Ouvinen sanoo.

Mäkynen kertoo olevansa onnellinen siitä, että Velmu otti päävastuun Louhela Jamin järjestämisestä 2015, sillä se rakensi pohjaa kasvulle. Aiemmin Mäkysen edustama Länsi-Vantaan Rock-Musiikki ry hoiti järjestelyt.

– Herkistyn joka vuosi siitä, kuinka tapahtuma kasvaa ja kehittyy, taka-alalle järjestelyissä jättäytynyt Mäkynen sanoo.

Festivaalilla on ollut kaksi esiintymispaikkaa, mutta nyt päälavan ja Can U Louhela Jam - sivulavan lisäksi on kolmaskin, Roots-lava.

– Se on rennompi ja letkeämpi lava, jonka luo yleisö voi tulla vilttien kanssa piknikille ja jammailemaan. Sen musiikki on roots-musaa, erinäköistä kokeilevampaa, bluesia, jazzia, Nurmi kuvailee.

Can U Louhela Jam on bändikisalava, jonne yleisö on äänestänyt netissä viisi artistia esiintymään ja tuomaristo vielä yhden lisää.

– 196 bändiä osallistui kisaan eri puolilta Suomea. Yleisö antoi kisassa 6 500 ääntä. Oli aikamoinen rupeama käydä biisit läpi tuomariston kanssa, Nurmi kertoo.

Kolmella lavalla soittaa parikymmentä eri bändiä.

Päälavalla esiintyvät Rangers, Zepikät 3.0 -lastenmusiikkiorkesteri, Jupiter Is Blue, The Backstabbers, Rohkeat Kuvat, The Meänland, The Empire Strikes, Liivit Boys feat. Petra (tuttu muun muassa TikTakista) sekä pääesiintyjänä Dingo.

Oliko vaikea houkutella Dingo mukaan?

– Ei älyttömän vaikeaa. Kaikki suhteet yritetään käyttää bändien houkuttelemiseksi, Nurmi muotoilee.

Puistokonsertin lisäksi Myyrmäessä pidetään Louhela Jam -klubeja viikonloppuna.

Louhela Jamista on kehittynyt vahvasti koko perheen tapahtuma.

– Ohjelmaa on oikeastaan lapsille enemmän kuin aikuisille, Ouvinen hymähtää.

Lasten alueella on muun muassa QR-koodisuunnistusta ja kasvomaalausta. Puistossa on myös "ravintolamaailma", jonne tulee useita katuruokamyyjiä. Alkoholin anniskelua ei festarilla ole.

– Meininki on tosi rauhallinen – järjestyksenvalvonnalla on aika vähän töitä, Ouvinen kuvaa.