Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keihäslegenda Tero Pitkämäen suojatti puolustaa Kultaisen keihään voittoaan Hiekkaharjussa – "Oman ennätykseni tienoille pyrin heittämään"

Hiekkaharjun yleisurheilukentällä käydään helatorstaina perinteinen keihäskisa. Sen voittoa puolustaa Vantaan Salamoiden Anni-Linnea Alanen.

Yleisurheilun ”kyläkilpailuja” tärkeämpien tapahtumien kenttälajikausi starttaa pääkaupunkiseudun osalta helatorstaina Hiekkaharjussa Kultainen keihäs -kisalla, ja heti viikonloppuna samalla kentällä käydään Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailut.

Vantaan Salamoiden vuodesta 2016 alkaen järjestämässä Kultainen keihäs -tapahtumassa on aina panostettu erityisesti naisten keihäänheittoon. Niin myös tänä vuonna, ja naisten kisassa mukana onkin käytännöllisesti katsoen koko valtakunnan kärkikaarti. Voittoa puolustaa Anni-Linnea Alanen. Viime vuosi oli hänelle muutenkin mainio.

Vaasalainen, paikallisesta Vasamasta tosin vastikään Oulun Pyrinnön väreihin vaihtanut Alanen paransi omaa ennätystään useilla metreillä lukemiin 59,52, saavutti alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa pronssia ja oli Kalevan kisoissa hopealla.

Hienoinen harmitus jäi vain alle 20-vuotiaiden MM-kisoista Nairobista, missä Alasen tulos jäi toistakymmentä metriä tuosta ennätyksestä ja sijoitukseksi tuli vasta yhdestoista.

– Kultainen keihäs on tämän kauden ensimmäinen kisani, eikä siitä kannata ottaa kovin suuria paineita. Hyvä kisa on joka tapauksessa tiedossa, ennakoi 19-vuotias Alanen viime viikolla puhelimitse harjoitusleiriltä Turkista.

Vuosi sitten Alanen heitti Hiekkaharjussa ennätyksekseen 57,11, jota sitten vielä paranteli reilusti olympiarankingkisassa Vaasassa kuukausi myöhemmin. Jenni Kangas oli viime vuonna Kultaisen keihään kakkonen ja Jatta-Mari Jääskeläinen kolmonen. Myös he ovat tulossa Hiekkaharjuun vaikeuttamaan Alasen voiton uusimista. Kisaan on niin ikään ilmoittautunut viime vuoden Kalevan kisojen kultamitalisti Sanne Erkkola.

Jos on hyvä päivä ja napsahtaa kohdalleen, on 60-metrinenkin mahdollinen.

– Sanne lienee nytkin pahin kanto kaskessa, Alanen uumoilee.

Alanen on heittänyt keihästä jo lähemmäs kymmenen vuotta mutta satsannut totisemmin lajiin vasta viitisen vuotta. Aluksi häntä valmensi muutaman vuoden Mikaela Ingberg. Nyt Alasta on jo pari vuotta valmentanut Petteri Piironen. Myös Suomen kaikkien aikojen keihäslegenda Tero Pitkämäki vaikuttaa taustalla.

– Kyllä Tero siinä häärii mukana, sanoo Alanen, jonka ennätys on sekä 19- että 22-vuotiaiden Suomen ennätys.

Tällä kaudella hänen tavoitteenaan on sekä rikkoa 60 metrin raja että päästä aikuisten EM-kisoihin Müncheniin elokuussa.

– Tarkoitus on myös nostaa reilusti keskimääräistä suoritustasoa.

Helmikuisen Teneriffan-leirin jälkeen Alasen kropassa jylläsi paitsi mononukleoosi niin myös tulehdus maksassa, keuhkoissa ja pernassa.

– Pari kuukautta meni, etten saanut tehdä oikeastaan mitään. Vasta kuukauden päivät olen nyt voinut treenata normaalisti. Sen huomioon ottaen olen nyt jopa yllättävän hyvässä kunnossa ja ihan luottavaisin mielin lähden kisaamaan.

Kultainen keihäs oli tarkoitus järjestää Myyrmäessä, mutta koska runsas vuosi sitten uusitun yleisurheilukentän ruoho on edelleen kaukana valmiista, päätti järjestäjäseura Vantaan Salamat jo hyvissä ajoin vaihtaa tapahtuma-areenaksi Hiekkaharjun kentän.

– Tykkään Hiekkaharjun kentän alustasta, Alanen sanoo.

Tämänkertaisen Kultainen keihäs -kisan tulostaan Alanen on haluton veikkaamaan.

– Oman ennätykseni tienoille pyrin joka tapauksessa heittämään. Jos on hyvä päivä ja napsahtaa kohdalleen, on 60-metrinenkin mahdollinen.

Naisten keihään kenttäennätys Hiekkaharjussa on Oona Sormusen vuonna 2013 heittämä 58,01. Lassi Etelätalo kiskaisi siellä viime vuoden Kultaisessa keihäässä uudeksi miesten kenttäennätykseksi lukemat 81,28.

Hiekkaharjun urheilukentällä helatorstaina 26.5. Kultainen keihäs -kilpailu. Parakeihäänheitto klo 11, naisten kisa klo 13 ja miesten klo 14.30 alkaen.