Pääkaupunkiseudun kasvava sähköntarve vaatii uudistuksia – Vantaan Länsisalmen sähköasemalta rakennetaan kaapeliyhteys Helsinkiin

Tammiston sähköasemalta poistuu avokytkinkenttä.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka tuo sähköä koko pääkaupunkiseudulle, uusii parhaillaan Tammiston sähköasemaa. Nykyinen 110 kilovoltin avokytkinlaitos puretaan pihalta pois. Jatkossa sähköä siirtää sisäkytkinlaitos muun muassa Vantaan Energia Sähköverkot -yhtiön sähköasemille, joissa sähkö muunnetaan esimerkiksi kotitalouksien käyttöön.

Tammiston sähköaseman noin 18,5 miljoonaa euroa maksava uudistus tekee sen toiminnasta nykyistä tehokkaampaa ja lisää pääkaupunkiseudun sähkönsaannin toimitusvarmuutta muun muassa huoltotilanteissa.

Nimestään huolimatta Tammiston sähköasema sijaitsee Pakkalan kaupunginosassa, viihdekeskus Flamingon vieressä. Paikalle on rakennettu sähköasema jo 1950-luvulla.

Ilmajohdot voi sijoittaa maan alle.

Sähköaseman uudistus valmistuu tämän vuoden lopussa. Ohikulkijat ja naapurit voivat huomata muutoksen siinä, että sähköaseman noin 10 hehtaarin alueelle on rakennettu uusi punaruskeatiilinen rakennus, jonka sisällä kytkinlaitos on, ja kaksi muuntajabunkkeria on maisemoitu. Myös puretun avokytkinkentän alue maisemoidaan.

Tammiston sähköaseman uudistaminen on yksi osa Fingridin pääkaupunkiseudun isoa investointihanketta. Yksikön päällikkö Petri Parviainen sanoo, että uudistuksilla ja sähköaseman rakentamisella Helsingin Vanhaankaupunkiin yhtiö vastaa kasvavaan sähköntarpeeseen.

Projektipäällikkö Jarmo Henttinen toteaa, että Vanhankaupungin sähköasemasta tulee Helsingin ensimmäinen kantaverkon sähköasema. Nykyisin sähköä pääkaupungin tarpeeseen syöttävät Tammiston sähköasema ja Länsisalmen sähköasema Vaaralassa.

Virtaa Helsingin uudelle sähköasemalla tuodaan 400 kilovoltin maakaapelilla Länsisalmen sähköasemalta. Kaapeliyhteyden pituus on 12 kilometriä, ja sen on tarkoitus olla valmis vuoden 2026 lopulla, arvioi projektinjohtaja Risto Ryynänen. Kaapelihankkeen hintalappu on noin 100 miljoonaa euroa.

Sähköverkon vahvistamisen jälkeen 110 kilovoltin suurjännitteiset ilmajohdot voi sijoittaa maan alle Vihdintien sekä Huopalahdentien ympäristössä ja maata vapautuu rakentamiselle.

Lue myös: Liki 50 metriin kohoava maamerkki ihastuttaa pian ruuhkassa körötteleviä autoilijoita – katso kuvat

Länsisalmen sähköasema huomattiin myös ulkomailla – Nyt tuli kansainvälinen palkinto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut