Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat Lucifer-grillin, joka oli oman aikansa käsite? Vantaalainen yritys opetti suomalaiset grillaamaan ja lahjoitti oman grillin Kekkosellekin

”Koko kansan grillejä” tehtiin yli miljoona kappaletta.

1960-luvun puolessa välissä Suomessa myytiin vain noin kaksi tuhatta ulkogrilliä vuodessa. Tikkurilassa sijainneen Sini-Tuote Oy:n nuori toimitusjohtaja Risto Einto kumppaneineen huomasi tässä mahdollisuuden laajentaa yrityksen tuotevalikoimaa siivousvälineiden ja pientarvikkeiden rinnalle.

Sini-Tuotteen työryhmän lukuisten kokeilujen kautta löytyi oikeanlainen grillin muotoilu kartio- ja kaksoispohjineen sekä helppoine korkeuden säätöineen. Mainostoimiston kanssa kehitettiin kuuma nimi, Lucifer. Grillistä tuli nopeasti käsite.

Jo ensimmäisenä vuotenaan Lucifer-grilli myi 20 000 kappaletta ja muutama vuosi myöhemmin 1970-luvun alussa jo 70 000 kappaletta. Ulkomaille grillejä myytiin tuolloin vuodessa noin 200 000 kappaletta.

Lucifer-grillien osuus yrityksen liikevaihdosta nousi hyvin pian 40 prosenttiin. Sini-Tuote oli Euroopan suurin grillien valmistaja.

Vuonna 1973 Sini-Tuotteen grillien valmistus siirtyi Tikkurilasta Kokemäen uudelle tehtaalle. Miljoonas Lucifer-grilli valmistui vuonna 1974 ja se lahjoitettiin juhlallisesti tasavallan presidentti Urho Kekkoselle.

Vaatimattomampi malli Lucifer-grillistä maksoi tuolloin Anttilan kuvastossa 56,50 markkaa. Lucifer oli todellinen koko kansan grilli. Onkin sanottu, että toimitusjohtaja Risto Einto opetti kansan grillaamaan.

Viime vuonna tällä palstalla Vantaan kaupunginmuseo kyseli vantaalaisilta Sini-Tuotteen tuotteita. Saimme useita yhteydenottoja.

Kuulimme, että miljoonannesta Lucifer-grillistä oli valmistettu myös kaksoiskappale, jonka Risto Einto säilytti muistona. Nyt tämä upea miljoonannen Lucifer-grillin kaksoiskappale on museon kokoelmiin tallennettuna kertomassa hienoa tarinaansa myös tuleville polville.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.