Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vernissa korjataan läpikotaisin historiaa kunnioittaen ja vanhaa tehdaskalustoa nostetaan esiin vau-efektein – Kahvilaterassi kasvaa rakennuksen sivustaa pitkin todelliseksi kesäkeitaaksi ulottuen aivan kosken partaalle asti

Kulttuuritehdas Vernissa, entinen öljynpuristamo ja vernissakeittämö, on pitkän olemassaolonsa aikana elänyt monenlaisen purkamisen ja muuttamisen kirjavoittamaa elämää.

– Talo on itse asiassa aikamoinen palapeli, Vantaan kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Josée Courtemanche kuvaa.

Rakennuksen ensi vuonna alkavaksi suunnitellussa peruskorjauksessa yritetäänkin tehdä kaikki voitava alkuperäisyyden eteen.

– Esimerkiksi purkamalla mahdollisuuksien mukaan pois sellaista mitä on rakennettu ennestään olemassa olleen päälle, jotta saataisiin hienoja historiallisia rakenteita ja teollisuusesineitä paremmin näkyviin, Courtemanche sanoo.

Viimeisin remontti Vernissassa on tehty 1980-luvun lopulla.

– On todellakin aika tehdä mittava peruskorjaus. Kaikki tilat ovat kuluneita, Courtemanche toteaa, mutta tuumii positiivisesti sen kertovan myös siitä, että tilat ovat hyvät ja tarpeelliset.

– Käytössähän ne ovat kuluneet.

Remonttiin menee kaikki.

– Ilmanvaihto, sähköt, valaistus, suurin osa sisäpinnoista sekä Vernissasalin ja hiukan laajenevan Vinssisalin esitystekniikka, Courtemanche luettelee.

Samalla kaikki terveellisyyteen, turvallisuuteen ja työergonomiaan liittyvät asiat nostetaan nykynormiin.

– Remontissa kuluu arvion mukaan puolisentoista vuotta.

Rakennuksen entisessä keittomossa sijaitsevat pellavaöljyn keittokattilat jätettiin 80-luvun remontissa entiselleen.

– Ne, samoin kuin vanhat generaattorit ja liukuhihnat puhdistetaan nyt kunnolla. Niitä korostetaan ehkä myös valoilla, jotta ne saadaan paremmin esiin ihmisten katsottaviksi ja luotua vähän vau-efektiä, Courtemanche muotoilee.

Pellavaöljyä on aikoinaan päätynyt myös lattioille, seiniin ja muillekin pinnoille.

– Pari vuotta sitten tutkittiin, minne kaikkialle haitta-aineita on päässyt, ja viime syksynä tutkittiin vielä lisää. Tämä oli yksi syy siihen, miksi jo olemassa ollut hankesuunnitelma oli tehtävä uusiksi. Osoittautui, että tiloissa on aiemmin ajateltua enemmän sellaisia puurakenteita, jotka pitää purkaa ja uusia.

Öljypitoiset aineet eivät ole aiheuttaneet rakennuksessa sisäilmaoireita ihmisille.

– Mutta rasva kerää pölyä ja haisee, eikä se ole hyväksi ilmanlaadulle.

Merkittävä ulospäinkin näkyvä muutos on nykyisen kahvion yhteydessä olevan terassin laajennus, joka rakennetaan joen puoleiselle seinustalle eri tasoille porrastaen.

Tikkurilankosken padon purkamisen jälkeen tarpeettomaksi käyneet kalaportaat puretaan ja terassi ulottuu leveydeltään niiden yli aivan kosken partaalle. Terassille tulee myös katettua tilaa.

– Asiakaspaikkojen määrä kasvaa varmaan 3–4-kertaiseksi, Courtemanche arvioi.

Tulevaisuudessa Keravanjoen ylittävän uuden kevyenliikenteen sillan alta kulkee todennäköisesti väylä suoraan Vernissan piha-alueelle.

–  Vernissa terasseineen voisi olla kuin pit stop, jossa vaikka joenvarren pyörälenkillä voisi piipahtaa virkistäytymässä ja jatkaa sitten matkaa, hän visioi.

Kahvi Charlottan yrittäjä Victoria Nuottanen kertoo, että hän ei tiedä, mitä remontin jälkeen tapahtuu.

– Mielelläni ilman muuta toimintaa siellä jatkaisin ja olen siitä kaupungin suuntaan yhteydessä ollutkin, mutta mitään sopimuksia jatkosta ei ole. Voi olla, että kaupungin on pakko muutoksen jälkeen järjestää kilpailutus kahvion pyörittämisestä.

Vernissassa toimineen Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun rehtori sekä Tikkurilan Teatterin johtaja Carita Välitalo kertoo, että varautuminen remonttiin alkoi jo kolme vuotta sitten, josta noin vuoden päästä töiden alun perin oli määrä jo alkaa. Toimintoja on siitä lähtien pyöritetty osin Unikkotie 2:sta vuokratuissa tiloissa.

– Esityksiä niissä ei kuitenkaan ole mahdollista järjestää, joten esitystiloja joudumme etsimään. Olemme alustavasti keskustelleet esimerkiksi Tanssiteatteri Raatikon kanssa, voisiko heidän tilaansa Silkissä ajoittain käyttää.

Lue myös:

Vernissan peruskorjaukselle näytettiin vihreää valoa – hintalappu noin 8,1 miljoonaa euroa

Vantaalaisnuorten valtaamasta teollisuusrakennuksesta syntyi jo 30 vuotta toiminut kulttuuritehdas – "Jokin tässä talossa ruokkii luovuutta"

Kahvi Charlotta laajentaa Vernissaan – uusi kahvila avaa lokakuussa