Lajittelun ja kierrätyksen jälkeen kaupoilta, teollisuudelta ja rakentamisesta jääneen jätteen, rejektin, paikka on nyt Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan vieressä Ojangossa, uudessa jätteenpolttolaitoksessa. Jätevoimalan laajennusrakennuksessa yritysten kierrätyskelvottomasta jätteestä, kuten joistain muoveista ja sekalaisesta sälästä, voidaan vielä ottaa hyöty irti, kun se poltetaan energiaksi.
Vuosittaisesta noin 200 000 tonnista jätettä saadaan kaukolämpöä arviolta 600 gigawattituntia. Sillä lämpenee noin 30 prosenttia Vantaan kiinteistöistä. Vuonna 2014 valmistunut "vanha", kotitalouksien sekajätettä polttava jätevoimala tuottaa lämmitysenergiaa noin tuhat gigawattituntia vuodessa.
Kun yritysten kierrätyskelvoton jäte voidaan nyt hyödyntää aiempaa enemmän Suomessa, vähenee jätteenkuljetusrumba ulkomaille merkittävästi.
– Eikä tarvitse tuoda takaisin kivihiiltä, jatkaa Vantaan Energian Vantaan kaupunkienergian liiketoimintajohtaja Kalle Patomeri.
Vantaan Energia luopui kivihiilen käytöstä noin kuukausi sitten.
Tiukka paikka voisi syntyä ensi talven pakkasilla, koska Venäjä lopetti maakaasutoimitukset Suomeen. Lopetus johtuu siitä, että Suomi ei enää maksa laskuja ruplilla Venäjään kohdistuvien pankkipakotteiden vuoksi. Pankkipakotteet johtuvat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.
Jätevoimalan lisäkapasiteetista on vantaalaisille se hyöty, että kaukolämmön hinta pysyy tasaisena, sanoo Patomeri.
– Se ei muutu samaan tapaan kuin vaikkapa polttoaineiden hinnat.
Lisäksi jätteenpolttolaitos tuottaa osinkotuloja Vantaan kaupungin kassaan. Vantaa omistaa yhtiöstä 60 ja Helsinki 40 prosenttia.
Patomeri kertoo, että uuden jätevoimalan päästömääräykset ovat tiukemmat kuin vanhan ja myös sen laitteet ovat kehittyneemmät. Vanhankaan laitoksen puhdistetut savukaasut eivät yllä raja-arvoille.
– Esimerkiksi hiukkaspäästöt ovat 1/50-osa siitä, mitä saisi päästää.
Uuden jätevoimalan investointikustannukset ovat noin 140 miljoonaa euroa. Patomeri sanoo, että ne on kuitattu noin 10 vuodessa.
Uutista korjattu 30.5. klo 10.50: Venäjä katkaisi kaasutoimitukset, koska Suomi ei pankkipakotteiden vuoksi maksa laskuja ruplilla. Ei siksi, että Suomi on hakenut Naton jäsenyyttä.