Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut koronan aikana. Ilmoitusten taustalla on aiempaa useammin syynä perheen oma halu saada lapsi terveyspalveluiden piiriin.
– Lapsi tarvitsee esimerkiksi psykiatrista apua. Kun palvelua ei saa, vanhempi tekee lastensuojeluilmoituksen ja toivoo tämän nopeuttavan avun saantia, selvittää Vantaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun palvelupäällikkö Saana Pukkio.
Pukkion mukaan kyseessä on ammattitermein häiriökysyntä eli asiakkaat eivät joko löydä tai pääse oikean palvelun piiriin ja kuormittavat täysin väärää palvelua.
– Jos peruspalvelut tai varhaisen tuen palvelut eivät toimi, ongelmat pitkittyvät sekä monimutkaistuvat ja näkyvät lastensuojelussa esimerkiksi häiriökysynnällä. Tämä on ilmiö, joka olisi ainakin osittain ratkaistavissa kevyellä ja riittävän varhaisella palveluun pääsyllä, Pukkio korostaa.
Pukkion mukaan koulusta on saatettu tehdä lastensuojeluilmoitus lapsesta, joka jonottaa erikoissairaanhoitoon ja toiveena on avun saamisen nopeutuminen.
– Tämä on häiriökysyntää pahimmillaan, Pukkio toteaa.
Lastensuojelua kuormittavat myös muut aiheetta tehdyt ilmoitukset. Ilmoitusten taustalla on jatkuvasti huolto- ja tapaamisriidat. Lue lisää:
Viime vuoden aikana lastensuojeluilmoituksia tehtiin Vantaalla kaikkiaan hieman reilu 12 000, joka on yli 2 000 ilmoitusta enemmän kuin vuonna 2020. Valtaosa eli lähes 10 000 ilmoitusta oli viranomaisten tekemiä, kuten koulun henkilökunnan tai poliisin.