Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Lastensuojeluilmoituksia tehdään vantaalaislapsista kiusaksi ja jopa kostoksi – "Kerrotaan, että lapsi on palannut toisen vanhemman luota hampaat harjaamatta"

Lastensuojelua kuormittavat aiheetta tehdyt ilmoitukset. Ilmoitusten taustalla on jatkuvasti huolto- ja tapaamisriidat.

– Ne ovat raadollisimpia ja ikävimpiä. Toinen huoltaja saattaa käräjäoikeuden istunnon lähestyessä tehdä lastensuojeluilmoituksen toisesta huoltajasta ja näin kuvitella, että saisi itselleen jotain etuja, kertoo Vantaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun palvelupäällikkö Saana Pukkio.

Pukkio korostaa, että lastensuojelu suhtautuu jokaiseen ilmoitukseen vakavuudella ja kaikki selvitetään. Selvitystyön tuloksena voi paljastua, että ilmoitus oli ennemminkin aikuisen oman edun tavoittelua.

– Tunne huolesta voi olla aito, mutta aikuisen pitäisi pystyä erottamaan onko kyseessä oma tunnekokemus vai aito huoli lapsesta, hän sanoo.

Pukkion mukaan on myös tilanteita, joissa ilmoituksen syy paljastuu kiusaamiseksi tai kostoksi.

– Joskus tulee ilmoituksia, joissa kerrotaan, että lapsi on palannut toisen vanhemman luota hampaat harjaamatta tai vaihtosukat eivät ole palautuneet. Nämä ovat merkityksettömiä, Pukkio toteaa.

– Pahimmillaan saatetaan syyttää ex-kumppanin uutta puoliso lapsen pahoinpitelystä tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä, hän jatkaa.

Pukkion mukaan seksuaalirikosepäilyt lastensuojeluilmoituksissa selvitetään aina vakavuudella.

Toinen voi tehdä sen kostoksi.

– Tämä tarkoittaa muun muassa, että lapsi lähetetään tutkimuksiin ja jokainen voi miettiä, miltä se lapsesta tuntuu, Pukkio huomauttaa.

Lastensuojeluilmoituksista voi lähteä myös kostonkierre.

– Jos toinen vanhemmista tekee lastensuojeluilmoituksen, toinen voi tehdä sen kostoksi. Näistä syntyy joskus todella massiivinen ilmoitusralli.

Joskus ilmoitus voi tuntua kohteesta kiusanteolta, mutta taustalta paljastuu aito huoli.

– Aika yleinen esimerkki on, että naapurit tekevät lastensuojeluilmoituksen eläväisestä perheestä. Ilmoittaja voi olla aidosti huolissaan tilanteesta. Totuus voi olla, että kasvatustyyli on vain erilainen. Lisäksi on hyvä muistaa että 9 lapsesta lähtee enemmän meteliä kuin yhdestä, Pukkio kertoo.

– Sukupolvien väliset erot näkyvät. 50-luvulla lapsi on herkästi leimattu pahantapaisiksi, jos hän ei keskisty. Nyt tiedetään enemmän nepsyoireilusta ja ettei ole kyse siitä, etteikö lapsi halua, vaan ettei pysty, hän jatkaa.

Pukkion mukaan tarvittaessa lastensuojeluilmoituksen tekijästä tehdään ilmoitus esimerkiksi aikuissosiaalityöhön, jos taustalta paljastuu vaikkapa vakava mielenterveysongelma.

Lastensuojeluilmoitusten taustalla on lisäksi aiempaa useammin syynä perheen oma halu saada lapsi terveyspalveluiden piiriin.

Lue lisää:

Uusi ilmiö rassaa Vantaan lastensuojelua: Vanhemmat tehtailevat aiheettomia lastensuojeluilmoituksia nopeuttaakseen terveyspalveluihin pääsyä

Pukkion mukaan on erittäin hyvä, että lastensuojeluilmoituksia voi nykyään tehdä myös nimettömänä ja sähköisesti. Tavoitteena on, että kaikki avuntarpeessa olevat lapset saavat avun.

Kaikki lastensuojeluilmoitukset tulee käsitellä 7 arkipäivän kuluessa. Ilmoituksen saapuessa viranomaisen täytyy välittömästi arvioida kiireellisyys eli onko lapsi välittömässä vaarassa.

– Jos esimerkiksi lapsi kulkee yksin yöaikaan tai asunnosta kuuluu väkivallan ääniä, Pukkio selvittää.

Pukkion mukaan samasta lapsesta voi tulla vuoden aikana jopa 30 ilmoitusta.

– Viranomaisella on velvollisuus tehdä ilmoitus, vaikka tietäisi jo toisen tehneen. Jos perheen kotona on vaikkapa tapeltu, voi ilmoituksen tehdä ensin naapuri ja sitten paikalle tullut poliisi, Pukkio sanoo.

Pukkion mukaan valitettavaa arkipäivää ovat rasistisessa tarkoituksessa tehdyt lastensuojeluilmoitukset.

– Ilmoituksen tekijä saattaa esimerkiksi toivoa perheen häätöä asuinalueelta, hän toteaa.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut koronan aikana.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on Vantaalla kasvanut koronan aikana. Viime vuoden aikana lastensuojeluilmoituksia tehtiin Vantaalla kaikkiaan hieman reilu 12 000, joka on yli 2 000 ilmoitusta enemmän kuin vuonna 2020. Valtaosa eli lähes 10 000 ilmoitusta oli viranomaisten tekemiä, kuten koulun henkilökunnan tai poliisin.

Myös alkuvuoden aikana lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut. Tammikuussa lastensuojeluilmoituksia tehtiin Vantaalla 841 kappaletta. Maaliskuussa ilmoituksia tehtiin 1 251 ja huhtikuussa 1 154. Ilmoitusten määrässä on vuosittain myös kausivaihtelua.