Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan koronatilanne on parantunut selvästi, mutta uutta aaltoa odotellaan jo – Näin lääkäri arvioi tulevien taudinmuotojen vaarallisuutta

Vantaalla koronakuolemien määrä on pysynyt kevään aikana verrattain matalana.

Vantaan koronavirustilanne on parantunut viime kuukausina selvästi.

Tautimäärät voivat kuitenkin lähteä lähikuukausina uuteen nousuun maailmalla leviävien omikronviruksen nelos- ja vitosvarianttien takia. Niiden odotetaan rantautuvan laajalti Suomeen.

– Jossain vaiheessa tulee uusi aalto. Uskon, että ennemminkin syksyllä kuin kesällä. Nelos- ja vitosvariantit aiheuttavat aika samantyyppisiä oireita kuin aiemmatkin muunnokset. Kolmosrokotteen saaneilla on hyvä suoja vakavaan taudinmuotoon, arvioi Vantaan tartuntataudesta vastaava lääkäri Kirsi Valtonen.

Valtosen mukaan Vantaa varautuu järjestämään uusia massarokotuksia syksyn aikana, mutta kansallisia päätöksiä rokotusten kohderyhmistä tai käytettävistä rokotteista ei ole tehty.

Tällä hetkellä Vantaalla todetaan pääosin omikron 2 -varianttia, joka aiheuttaa valtaosalle sairastuneista lievän hengitystieinfektion.

Valtonen ei usko, että uusia erityisen vakavia koronavirusmuunnoksia tullaan syksylläkään näkemään Vantaalla tai muualla maassa.

– Näen epätodennäköisenä, että tulee uusi vaarallinen variantti, joka leviää laajasti väestössä, mutta korona on toki yllättänyt aiemminkin, hän sanoo.

Valtonen ennakoi, että aivan lähiviikkoina koronatilanne kohenee Vantaalla entisestään.

Vantaan koronakuolleisuus ei ole ollut kevään aikana merkittävää, ja olen tätä hämmästellytkin.

Tällä hetkellä tautitapauksia on keskimäärin vain lähes kymmenesosa siitä, mitä niitä oli pahimmillaan tammikuussa.

– Parin viime viikon aikana on todettu keskimäärin 80 koronatapausta päivässä, kun esimerkiksi 10. tammikuuta niitä kirjattiin 749. Toki luvut ovat vain murto-osa tapauksista, koska vain osa sairastuneista käy virallisissa testeissä, Valtonen kertoo.

Tällä hetkellä koronaviruksen 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti Vantaalla on 440. Vielä huhti–toukokuun vaihteessa vastaava ilmaantuvuusluku oli yli 700.

Valtosen mukaan koronatilanne on parantunut rokotteiden ja lievempää taudinkuvaa aiheuttavien virusmuunnosten myötä.

Vantaalla 82,8 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi rokoteannosta ja 57,6 prosenttia kolme. Neljättä annosta on suositeltu 80 vuotta täyttäneille, ja sen on ottanut 59,7 prosenttia ikäryhmästä.

Vantaan rokotekattavuus on yhä jonkin verran matalampi kuin valtakunnallisesti.

– Vantaalla on erityisen paljon nuoria, vieraskielisiä ja matalapalkkaisia, jotka eivät ota rokotteita, sekä myös paljon taudin sairastaneita, Valtonen selittää tilannetta.

Suomessa on kevään mittaan tilastoitu huomattavan paljon koronakuolemia, mutta Vantaalla kuolleisuusluvut ovat pysyneet Valtosen mukaan verrattain matalina.

Koronakuolemia on ollut pääsääntöisesti yksittäisiä per viikko. Valtaosa menehtyneistä on varsin iäkkäitä. Viimeisimmän 23. toukokuuta päivitetyn raportin mukaan edellisen viikon aikana todettiin kaksi uutta koronakuolemaa.

– Vantaan koronakuolleisuus ei ole ollut kevään aikana merkittävää, ja olen tätä hämmästellytkin. Syynä lienee se, että Vantaa on ollut kovassa tautikurimuksessa pitempään kuin monet muut paikkakunnat, ja meillä koronakuolemat ovat jakautuneet pitemmälle ajalle. Lisäksi meillä väestö on nuorempaa, kuin Suomessa keskimäärin, Valtonen ruotii.

Koko korona-aikana kaikkiaan 172 vantaalaista on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Valtonen kertoo, että viime viikolla Hus-alueella oli sairaalahoidossa kymmenen vantaalaispotilasta, mutta yksikään heistä ei ollut tehohoidossa.

– Tehohoitoa pidetään merkittävänä taudin vakavuuden mittarina, Valtonen korostaa.

Vantaan sairaalassa oli viime viikolla viisi potilasta, kun edellisviikolla heitä oli tuplasti enemmän.

– Korona-aikana siellä on ollut enimmillään joitakin kymmeniä koronapotilaita hoidettavana, Valtonen kertoo.