Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Suomalaisyritys lähetti opettajia Saudi-Arabiaan laittomiksi työntekijöiksi

Koulutusvientiyritys Hei Schoolsin rekrytoimia suomalaisopettajia on työskennellyt Saudi-Arabiassa ilman työlupaa, ilmenee Ylen MOT-toimituksen tekemästä selvityksestä. Hyvämaineinen Hei Schools Yritys on saanut myös valtion tukea. Yrityksen perustaja on demaripoliitikko Pilvi Torsti.

MOT:n haastattelema opettaja kertoo, että Hei Schools ohjeisti häntä merkkaamaan viisumihakemukseen, että kyseessä on training consultant -tehtävä.

– ”Muista, että et saa missään tapauksessa sanoa olevasi töissä.” Tämä hämmensi aivan hirveästi.

Suomalaisopettajat saivat business-viisumin, joka sallii liiketapaamisiin tai konsultointiin liittyvän lyhytaikaisen työn, mutta työnteko on viisumissa erikseen kielletty. Suomalaisten työ oli kokoaikaista palkkatyötä.

Palkat maksettiin käteisellä. Paikan päällä opettajia kehotettiin piiloutumaan, jos viranomaiset tulevat tarkastukselle. Opettajille selvisi myös, että luvattu vakuutus ei ollutkaan koko aikaa voimassa

Useat suomalaisopettajat pitävät työlupa- ja vakuutusongelmien takia Saudi-Arabian matkaa vaarallisena.

Opettajien mukaan myöskään opetuksen laatu ei vastannut suomalaista. Esimerkiksi opetussuunnitelma puuttui.

Yhden haastateltavan mukaan perustarvikkeista oli niin kova pula, että opettajilta säännösteltiin jopa paperia säilyttämällä sitä lukitussa kaapissa.

Hei Schools myöntää MOT:lle ongelmat Saudi-Arabiassa toimivissa kouluissa. Yhtiön mukaan vastuussa on kuitenkin saudiarabialainen yrittäjä, joka pyörittää Hei Schoolsin kouluja maassa.

Hei Schools toimii lisenssimallilla eli se antaa kohdemaan toimijan käyttää konseptiaan ja toimia brändinsä alla korvausta vastaan. Hei Schoolin nimellä toimii sekä päiväkoteja että kouluja. Opettajien mukaan Hei Schools kuitenkin hoiti rekrytoinnin.

Suomalaisten työnantaja Saudi-Arabiassa oli Eduguide-niminen yhtiö. Toimitusjohtaja Mohammad Al-Zaharan kertoo MOT:n jutussa, että palkka maksettiin käteisellä, koska suomalaisopettajat olivat maassa lyhyen aikaa. Hän sanoo, että tarkoitus oli ensin testata opettajien sitoutumista työhön konsulttiroolissa ja siksi heillä oli business-viisumit.

MOT:in haastattelemat opettajat kertovat ilmoittaneensa epäkohdista Hei Schoolsin toimitusjohtajalle Milla Kokolle, mutta muutosta ei tapahtunut.

MOT on haastatellut myös kahta opettajaa, jotka Hei Schools on lähettänyt mentoroimaan muihin maihin ennen Saudi-Arabiaa. He kertovat samanlaisista ongelmista.