Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli paljasti useita ilma-aseiden salakuljetuksia – aseita on myyty luvattomasti suomalaisyrityksissä

Suomen Tulli on paljastanut vuosina 2021–2022 useita luvanvaraisten tehokkaiden ilma-aseiden maahantuonteja, joissa yksityishenkilöillä ei ole ollut laillista lupaa tuoda aseita maahan. Lisäksi tehokkaita ilma-aseita on tuotu maahan myyntitarkoituksessa ja myyty edelleen suomalaisissa alan yrityksissä.

Tulli takavarikoi vuonna 2021 ulkomailta Suomeen saapuneista postilähetyksistä aseita, joiden epäiltiin olevan tehokkaita ilma-aseita. Tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan vuonna 1950 tai sen jälkeen valmistettua, ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa esinettä, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä.

– Teimme etsinnät alan yrityksiin maaliskuussa ja tässä yhteydessä takavarikoimme noin 140 tehokasta ilma-asetta, joita epäilemme laittomasti maahantuoduiksi. Yrityksillä ei ole ollut oikeutta tuoda ilma-aseita kaupallisessa tarkoituksessa maahan ja myydä niitä edelleen ilman Poliisihallituksen myöntämiä lupia, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto tiedotteessa.

Tullin Poliisihallitukselta saaman lausunnon mukaan Umarex-merkkiset ilma-aseet T4E HDR50 ja T4E HDS68 täyttivät tehokkaan ilma-aseen määritelmän. Lausunnon perusteella maahantuojien toiminnassa oli syytä epäillä ampuma-aserikosta, koska heillä ei ollut ampuma-aselain mukaisia edellytyksiä tuoda aseita maahan.