Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjä vaatii, että Tikkurilan suurterassi kilpailutetaan uudelleen – "Tuli sellainen fiilis, että kyse on isommasta ilmiöstä"

Terassipäätöksestä valittaneella ei ole ”omaa lehmää ojassa”, vaan hän ajaa avoimempaa päätöksentekoa.

Vantaan kaupungin Tikkurilan kesäterassi -päätöksestä on tehty oikaisupyyntö, jossa vaaditaan kilpailuttamisen uusimista. Sen lisäksi oikaisupyynnössä kehotetaan kaupunkia aloittamaan uudet neuvottelut yrittäjien kanssa, jos yrittäjät niin haluavat.

Oikaisupyynnön, jota voisi valitukseksikin kutsua, teki yrittäjä Jari Tulokas. Hän ei ole mukana kuntapolitiikassa eikä toimi ravintola-alalla. Yrittäjänä hän ei kuitenkaan voinut olla toimimatta seuratessaan suurterassin kilpailutuksesta noussutta kohua.

– Tuli sellainen fiilis, että kyse on isommasta ilmiöstä ja että tämä terassikuvio on vain yksi osa sitä. Vähän niin kuin kurkkukipu flunssassa. Se on vain yksi oire, kun koko keho on kipeä.

Prosessikehittämisen parissa työskentelevä Tulokas korostaa, ettei hänelle ole asiassa ”omaa lehmää ojassa”. Hän haluaa ajaa Vantaalle avoimempaa päätöksentekoa.

– Tavoitteenani on kannustaa kaupunkia tällaisissa hankkeissa uusiin menettelytapoihin ja mahdollistaa alueen ravintolayrittäjille suora keskusteluyhteys kaupungin kanssa.

Ennen oikaisupyynnön tekoa Tulokas etsi terassiyrittäjän valinnasta tehtyä virkamiespäätöstä, mutta sellaista ei löytynyt.

Lue myös : Vantaan tapa hoitaa Tikkurilaan suurterassi sai yrittäjät kimpaantumaan – "Jälleen täysi farssi"

Tuli sellainen fiilis, että kyse on isommasta ilmiöstä.

Terassialue kasvoi kesken kilpailutusprosessin pinta-alaltaan yli kaksinkertaiseksi.

– Terassialueen kasvattaminen mahdollistaa huomattavasti suuremman anniskelualueen perustamisen. Suurempi asiakaspaikkamäärä mahdollistaa myös vaikkapa elävän musiikin tarjoamisen paljon paremmin.

Tulokas on kirjannut pyyntöönsä periaatteellisen laskelman pienen ja suuren terassin tuottoeroista. Hän päätyi siihen, että jos terassikapasiteetin määrä olisi koko kilpailutuksen ajan ollut alueen ravintolayrittäjien tiedossa, olisivat perusteet osallistua olleet huomattavasti alkuperäistä kilpailutustilannetta painavammat.

Lopullinen päätös valittavasta yrittäjästä tehtiin neuvottelumenettelyllä. Tulokas kuitenkin huomauttaa, että pöydällä oli silloin sopimus, jonka sisältö ei ollut kaikkien kilpailutukseen osallistuneiden tiedossa. Tarjouspyynnössä oli näin ollen virheellisiä tietoja.

– Kilpailutusta ei toteutettu yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti.  Alueen ravintolayrittäjillä ei ollut mahdollisuutta laskea omalla kohdallaan kilpailutuksen kohteena olevan terassin todellisia hyötyjä, kustannuksia ja riskejä.

Yrittäjien puolesta Tulokas kantaa huolta myös siksi, että alueelle nyt tulevalle terassille pystytään luomaan yli kaksinkertainen määrä ravintolapaikkoja kuin mitä oli alkuperäisessä tarjouspyynnössä.

– Tämän seurauksena suurterassi tulee syömään alueella vakituisesti toimivien ravintoloiden myyntipotentiaalia suhteellisesti enemmän, kuin mitä puolta pienempi terassi olisi syönyt.

Lue myös: Kuntapoliitikon yritys valittiin Tikkurilan suurterassin pyörittäjäksi – Myös paikka varmistui

Terassikelit ehtivät alkaa ja todennäköisesti myös loppua, ennen kuin oikaisupyyntöön saadaan kaupungin vastaus.

Kaupunginlakimies Sari-Anna Pennasen mukaan vastaus menee ensin valmisteltavaksi ja sen jälkeen siihen lautakuntaan, jonka alainen päätöksen tehnyt virkamies on.

–  Alun perin päätöksen tehnyt viranhaltija saattaa olla mukana asian valmistelussa, mutta hän ei välttämättä valmistele asiaa yksin.

Pennanen sanoo, että normaalisti prosessi kestää noin pari kolme kuukautta.

– Kesätauon vuoksi nyt saattaa kulua pidempään.

Sen ajan päätös on voimassa, ja pääsääntöisesti se myös pannaan täytäntöön.

Lue myös: Myyrmäessä hämmästellään kaupungin "suurterassikiimaa"– "Tosi vaikea ymmärtää"