Asiakasmaksut herättivät runsaasti keskustelua Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa tiistai-iltana.
Aluevaltuusto linjasi ensi vuoden alussa voimaan tulevien asiakasmaksujen perusteita. Siitä, kuinka paljon esimerkiksi terveyskeskus- tai hammaslääkärikäynti jatkossa maksaa, päätetään vasta syksyllä budjetin yhteydessä. Hyvinvointialueiden tuleva rahoitus perustuu pääsääntöisesti valtion rahoitukseen, mutta osittain myös asiakasmaksuihin.
Aluevaltuusto päätti asiakasmaksujen suuremmista linjauksista aluehallituksen esityksen pohjalta. Aluehallitus käsitteli asiakasmaksuja osaltaan viime viikolla.
Aluevaltuusto päätti, että asiakasmaksujen valmistelun yleisenä lähtökohtana on hyvinvointialueen taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Samalla aluevaltuusto päätti, että valmistellaan selvitys siitä, kuinka maksuton terveyskeskuslääkärillä käynti vaikuttaisi hyvinvointialueen talouteen.
Lisäksi aiotaan selvittää, kuinka maksuton lapsiperheiden kotipalvelu vaikuttaisi hyvinvointialueen tuloihin. Aluevaltuusto päätti myös selvityksen tekemisestä siitä, kuinka lapsiperheiden maksuttomalla kotipalvelulla olisi mahdollista ennaltaehkäistä raskaampiin palveluihin siirtymistä.
Aluevaltuusto päätti myös, että aluehallituksella on tarvittaessa mahdollisuus päättää lainsäädäntöä matalammista asiakasmaksuista.
Aluevaltuutettu Laura Tulikorpi (vihr.) teki muutosesityksen, jossa ehdotettiin, että aluehallitukselle tehdään selvitys, mitkä asiakasmaksut aiheuttavat suurinta sosiaalista ja terveydellistä haittaa asiakkaille. Lisäksi Tulikorpi toivoi selvitystä perinnän kustannuksista.
Myös aluevaltuutettu Antero Eerola (vas.) esitti muutosehdotuksen, jossa hän ehdotti muun muassa, että asiakasmaksujen taso ei saa estää palveluiden piiriin hakeutumista. Lisäksi Eerolan mukaan maksujen perinnässä ei tule käyttää yksityisiä perintäyhtiöitä.
Noin puolentoista tunnin keskustelun aikana aluevaltuutetut käyttivät lukuisia puheenvuoroja, joissa pitkälti tahtotila oli varmistaa, että hyvinvointialueella kenelläkään ei jää terveys- ja sosiaalipalvelut saamatta taloudellisen tilanteen vuoksi.
– Miksei maksuton terveydenhuolto voisi olla maksuttoman koulutuksen kaltainen ylpeyden aihe, Olga Gilbert (vihr.) kysyi puheenvuorossaan.
Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho (kok.) muistutti, että tässä kohtaa luodaan isot linjat ja yksityiskohdista päätetään myöhemmin.
Muutosesityksistä äänestettiin, mutta ne eivät menneet läpi.
SDP jätti pöytäkirjalausuman, jossa todetaan, että hyvinvointialue edistää asiakkaiden tietoisuutta saada maksujen alennusta. SDP:n lausumaa kannattivat kaikki muut puolueet paitsi Vihreät ja Valta kuuluu kansalle (VKK). Myös Vihreät jättivät pöytäkirjalausuman, jossa muun muassa toivotaan selvityksiä asiakasmaksujen vaikutuksista.
Hyvinvointialueen aluejohtaja Timo Aronkytö kuitenkin muistutti aluevaltuutettuja siitä, että sekä hyvinvointialueen että kaupunkien resurssit ovat vähäisiä ja laajojen selvitystöiden tekemiseen ei tässä kohtaa ole mahdollisuutta.