Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisella Heidi Lehtosella, 30, jäi nuorena lukio kesken, nyt kolmen ällän todistus avasi oven yliopistoon – "Silloin kavereiden seura kiinnosti enemmän"

Rankkaa ja palkitsevaa. Näin Pähkinärinteessä asuva Heidi Lehtonen, 30, kuvaa lukiotaivaltaan. Lehtonen painaa valkolakin päähänsä lauantaina Sotungin lukiossa. Etälukiosta valmistuu Lehtosen lisäksi 14 muuta aikuisiällä ylioppilaaksi kirjoittanutta.

– Vähän jännittää, kun en tunne juuri ketään. Olen käynyt koulussa vain kokeissa, kaikki muut opinnot on ollut mahdollista tehdä etänä, hän kertoo.

6-vuotiaan lapsen yksinhuoltajana lukio, jossa tulee olla paikan päällä läsnä, ei olisi ollut mahdollinen.

– Soitin ensin Vantaan aikuislukioon, mutta sieltä vinkattiin etälukiosta. Tämä oli minulle loistava vaihtoehto, Lehtonen sanoo.

Tämä on unelmien täyttymys.

Vantaan aikuislukiosta valmistuu tänä keväänä 70 ylioppilasta, joista 41 ovat kaksoistutkinnon suorittaneita.

16-vuotiaana Lehtonen oli ensimmäistä kertaa lukion penkillä. Hän lähti opiskelemaan kaksoistutkintoa. Kotitalousyrittäjäksi valmistava koulutus tuli valmiiksi, mutta lukio jäi kesken kahden jakson jälkeen.

– Silloin kavereiden seura kiinnosti enemmän kuin kirjojen, hän sanoo.

Lehtonen on valmistunut myös laborantiksi ja ehti työskennellä lääkealalla useamman vuoden, kunnes kipinä jatko-opinnoista heräsi. Lehtonen kaipasi työhön enemmän mielenkiintoa ja haastetta. Hoitovapaalla löytyi oma intohimon kohde: fysiikka.

– Hoitovapaalla huomasin kaipaavani aivoille mielekästä haastetta. Lainasin kirjastosta tietokirjoja, kuten lukion psykologian kirjan. Tieteellinen artikkeli fysiikkaan liittyen herätti opiskeluinnon lopulta kokonaan, hän kertoo.

Pitkä matematiikka ja fysiikka säilyivät lempiaineena läpi lukio-opintojen. Ylioppilastodistuksessa molemmat komeilevat laudaturina, samoin äidinkieli. Englannista ja kemiasta Lehtonen kirjoitti eximian.

– Kemia jäi pisteen päähän L:sta, se hieman harmittaa, hän sanoo.

Päätavoitteen kannalta kemian arvosanalla ei ole merkitystä. Läpi lukion, Lehtosen tavoitteena on ollut päästä yliopistoon. Viime viikolla sähköpostiin kilahti tieto, että syksyllä alkavat opinnot Helsingin yliopistossa, pääaineena fysiikka.

– Tämä on unelmien täyttymys ja tämä tavoite on motivoinut jaksamaan läpi lukion.