Blinnikka osoitti purjelautailun uuden olympialuokan, iQFoilin, EM-kilpailuissa jahtaavansa tosissaan maa- ja edustuspaikkaa Pariisin vuoden 2024 kisoihin.
Purjelautailun raceboard-luokan maailmanmestaruuksiensa myötä Vantaan parhaana urheilijana sekä 2018 että 2019 palkittu Aleksandra Blinnikka oli hyvässä vauhdissa Italiassa Garda-järvellä toissa viikolla käydyissä iQFoil-olympialuokan EM-kilpailuissa.
Blinnikka oli lähes sadan kisaan startanneen naisen joukossa lopputuloksissa parhaana suomalaisena sijalla 26.
RS:X-luokan kymmenen vuoden takainen olympiapronssimitalisti Tuuli Petäjä-Sirén oli 74:s.
Jakob Eklund oli miesten kisassa ainoa suomalainen. Hän sijoittui 156 osallistujan kisassa 46:ksi.
EM-kisaan osallistui joitakin purjelautailijoita myös Euroopan ulkopuolisista maista. ”Puhtaalla” eurooppalaisten tuloslistalla Blinnikka ja Eklund olivat muutaman, Petäjä-Sirén toistakymmentä sijaa korkeammalla.
Viisi päivää kestäneissä kilpailuissa ajettiin kaikkiaan 10 ratalähtöä, kahdeksan myötätuulislalomia ja yksi maratonstartti.
Kahden päivän ja kahdeksan lähdön jälkeen kilpailijat jaettiin kulta- ja hopearyhmiin.
– Actionia riitti vaihtelevissa olosuhteissa kilpailun alusta loppuun. Vauhdit ovat kovat, ja on normaalia, että viikon aikana sattuu useampi kolari sekä protestitilanne kilpailijoiden kesken, kertoo Blinnikka.
Selvisimme onneksi molemmat ilman välinerikkoa tai haavereita.
Blinnikka joutui itsekin eräässä startissa kolariin.
– Toinen kilpailija ei nähnyt minua ja ajoi suoraan päin. Selvisimme onneksi molemmat ilman välinerikkoa tai haavereita.
– Kyllähän sitä aina hieman säikähtää, kun joutuu kolariin kovissa vauhdeissa. Onneksi olen tähän mennessä selvinnyt vain säikähdyksillä, Blinnikka sanoo.
Espanjalaisen Borja Carracedo Serran valmentama Suomen iQFoil-tiimi osoitti kehittyneensä huomattavasti luokan kahteen aiempaan kisakauteen verrattuna. Blinnikka ja Eklund jopa ottivat heti ensimmäisenä EM-kisapäivänä lähtövoitot.
Garda-järven EM-tuulissa kisasi naisia 30:sta eri maasta.
Maakohtaisesti Aleksandra oli eurooppalaisista yhdeksäs, eli jos mukaan lasketaan kustakin maasta vain yksi edustaja.
– Olen todella tyytyväinen sekä omaan että tiimimme suorituksiin, 29-vuotias Blinnikka hehkuttaa.
– Tällaiset tulokset motivoivat entisestään, koska tiedämme, että kehitys on menossa oikeaan suuntaan ja maapaikan saaminen vuoden 2024 olympialaisiin Pariisiin on mahdollista niin Suomen naisille kuin miehillekin.
Luokan taso on kasvanut räjähdysmäisesti verrattuna aikaisempiin vuosiin ja kasvaa todennäköisesti yhä.
Esimerkiksi naisten EM-kisoissa osallistujamäärä on lähes kolminkertaistunut vuodesta 2020, jolloin kilpaileminen iQFoil-luokassa kaiken kaikkiaankin käynnistyi.
Ensimmäiset maapaikat olympialaisiin jaetaan ensi vuoden elokuussa Hollannin Haagissa purjehdittavissa MM-kisoissa. Olympiaregattaan pääsee sekä miesten että naisten iQFoil-kisaan kustakin maasta korkeintaan yksi edustaja.
Suomen iQFoil-tiimi on aloittanut intensiivisen harjoittelun tähän kauteen jo viime vuoden marraskuussa.
– Näihin EM-kisoihin asti mentiin 2–3 viikon ulkomaan vesitreeni- ja kahden viikon koti-/salitreenisyklillä, Blinnikka kertoo.
Tiimin kilpailukausi starttasi helmikuussa pikkukisoilla. Huhtikuun alussa Princesa Sofia World Cup -regatassa Mallorcalla Blinnikka oli 31. sijallaan niin ikään suomalaisista paras.
– Nyt pidämme pienen tauon, jonka jälkeen jatkamme lajiharjoittelua Lauttasaaressa ja voimaharjoittelua Urheassa, Blinnikka sanoo.
Tällä kaudella edessä ovat vielä muun muassa PM-kilpailut Norjassa, iQFoil Games Travemundessa ja Gardalla, ensi vuoden MM-kisojen esikisa Haagissa sekä MM-kilpailut Brestissä.