Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi malli mullistaa tapaa jakaa ruoka-apua – "Tämä on inhimillisempää ja yksityisempää"

Helsingin Pitäjänmäessä avattiin tammikuussa uusi kauppaa mukaileva ruoka-avun muoto.

Pitäjänmäessä mullistetaan tapaa jakaa ruoka-apua. Sen sijaan, että hakija saisi valmiin kassin leipäjonosta, hän voi vierailla kaupassa ja valita mukaansa mitä tarvitsee.

Kirkon takapihalla Turkismiehenkujalla avattiin tammikuussa tiettävästi Helsingin ensimmäinen diakoninen kauppa, jonka nimi on ytimekkäästi Kauppa.

Perinteinen kauppa ei ole kyseessä, vaan kuka tahansa, pääasiassa ruoka-apua tarvitseva, voi ajanvarauksella tulla hakemaan hyllyssä olevia elintarvikkeita ja käyttötavaroita omiin tarpeisiinsa.

– Ihmiset tulevat tänne joko diakoniatyöntekijän lähettämänä tai soittamalla meille ja kertomalla etunimen, sanoo projektikoordinaattori Pia Saarela.

Alkuvuoden aikana Saarelan ja hankkeen toisen projektikoordinaattorin Olga Nurmisen yhteinen kalenteri on ollut viikoiksi täynnä. Tarvetta maksuttomalle ruoalle ja samalla annettavalle diakoniselle keskusteluavulle on ollut.

Vajaan viiden kuukauden aikana käyntejä kirkon takahuoneessa sijaitsevassa entisessä toimistossa on ollut noin 1 200. Lisäksi valmiiksi pakattuja ruokakasseja on jaettu länsihelsinkiläisille 60 viikossa.

Tämä on inhimillisempää ja yksityisempää.

– Kenelle tahansa voi tulla äkillinen kriisitilanne elämässä. Mullistavaa on ollut, ettei meidän tarvitse miettiä, mitä ihminen tarvitsee, vaan hän kertoo sen meille ja me yritämme toimia heidän tarpeidensa mukaan, Nurminen toteaa.

Periaate on, että ilmaiseksi saatavien avustustarpeiden määrää ei ole rajoitettu. Kokemus on osoittanut, että avustuksia otetaan vain sen verran kuin tarvetta on. Moni kaupassa kävijä haluaa, että muutkin pääsevät hyötymään avusta.

Ruokatarvikkeet tulevat lähes kokonaan lahjoituksina ruoka-apua Helsingissä koordinoivalta Stadin safkalta. Joka maanantai kirkon takahuoneeseen tuodaan 40 lihalaatikollista ruokaa jaettavaksi.

Kaupaksi muuttuneen pienen takahuoneen hyllyistä löytyy tällä kertaa puhdistusainetta, korppuja, keksejä, puuroja, muroja, vaippoja, hiusväriä, karkkeja, koiran- ja kissanruokaa, banaaneja, omenoita, shampoota, kahvia, takki ja muutama pari kenkiä. Takahuoneen kylmätiloissa on usein tuore-elintarvikkeita, kuten jauhelihaa, nakkeja, margariinia ja tuorejuustoja.

Jokaiselle asiakkaalle varataan aikaa tunti, jonka aikana tämä voi valita mukaansa elintarvikkeita ja saada niin halutessaan myös keskusteluapua.

– Täällä voi kertoa omista huolista. Olemme tarvittaessa ohjanneet avun piiriin. Haluamme olla matalan kynnyksen palvelu, sanoo Nurminen.

Pilottihankkeen kunnianhimoisena tavoitteena olisi pitkällä aikavälillä poistaa Helsingistä ruokajonot kokonaan.

– Tämä on inhimillisempää ja yksityisempää. Vaitiolovelvollisuus säilyy, Nurminen jatkaa.

Kauppa on osa tänä vuonna perustettua Lännen Varustamoa, joka on vuoden mittainen, neljän seurakunnan yhteinen kehittämisprojekti.

Lännen Varustamo jalkautuu kauppakeskuksiin ja alueen tapahtumiin. Asukkaat ovat saaneet olla mukana suunnittelussa ja tuoneet kauppaan muun muassa hyllyjä.

Huopalahden rovastikuntaan kuuluu Kannelmäen, Pitäjänmäen, Munkkiniemen ja Haagan seurakunnat. Rahoituksesta on vastannut Pitäjänmäen seurakunta sekä seurakuntayhtymä.

Hyvin alkaneen hankkeen haasteena on, että rahoitusta on myönnetty vain tälle vuodelle. Ensi vuonna toiminta uhkaa loppua.

Kauppa on ennen kesätaukoa auki enää tämän viikon. Aikoja voi seuraavan kerran varailla elokuun puolivälistä alkaen p. 040 547 3427.