Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ostitko 365-loton tai 121-loton? Ulkomaiset yhtiöt jatkoivat laitonta puhelinmyyntiään sitkeästi, vaikka poliisi huomautti – nyt tuli uhkasakko

Poliisi on uhkasakon voimalla kieltänyt kahta ulkomaista rahapeliyhtiötä myymästä rahapelejä Suomessa.

Nordic Tech Services N.V. ja Viking Technology N.V. ovat kaupitelleet suomalaisille puhelimitse lottoarvontoja ainakin tuotenimillä 365Lotto ja 121Lotto.

– Valvontatoimenpiteisiin ryhdyttiin, kun Poliisihallitus sai ilmoituksia puhelimitse tarjotuista lottovedonlyönnistä. Kuluttajille tarjottiin suomenkielisissä puheluissa määräaikaisia kuukausittain veloitettavia rahapelitilauksia. Kuluttajat ovat kertoneet, että sopimuksista on ollut vaikea päästä eroon. Nyt toiminta on kielletty sen jatkuttua Poliisihallituksen huomautuksista huolimatta, toteaa tiedotteessa ylitarkastaja Seela Saraniva Poliisihallituksen arpajaishallinnosta.

Viime vuoden maaliskuussa poliisi ja kuluttaja-asiamies kertoivat, että puheluissa asiakkaille on tarjottu 48 tunnin peruuttamisoikeutta, mutta yritykset eivät ole vastanneet peruutuspuheluihin. Osa kuluttajista on myös kertonut saaneensa laskun, vaikka olisi perunut palvelun sähköpostilla 48 tunnin aikana. Kaikki eivät ole myöskään saaneet heille luvattua tilausvahvistusta.

Poliisi ja kuluttaja-asiamies kertoivat, että eivät voi auttaa ongelmatilanteissa suomalaisia, jotka ovat haksahtaneet ostamaan laittoman rahapelin.

Poliisin kielto on voimassa vuoden 5. toukokuuta 2022 alkaen. Jos yhtiöt jatkavat laitonta toimintaansa, niiltä peritään 25 000 euron uhkasakko.

Pohjoismaisilta kuulostavista nimistään huolimatta Nordic Tech Services N.V. ja Viking Technology N.V. ovat curaçaolaisia.

Puhelinmyynnin lisäksi 365Lottoa markkinoidaan suomenkielisellä verkkosivulla, josta pelejä voi ostaa. Molemmista lottoarvonnoista on verkossa paljon kuluttajien varoituksia.

Rahapelien markkinointiin ja toimeenpanoon on Manner-Suomessa yksinoikeus vain Veikkaus Oy:llä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien muiden toimijoiden rahapelit ovat lainvastaisia.

Poliisi kertoo, että vuodesta 2023 alkaen pelaajien maksut markkinointikiellon saaneille yhtiöille estetään.

Manner-Suomessa ei harjoiteta laillista rahapelien puhelinmyyntiä, koska Veikkaus ei myy tuotteitaan puhelimitse.