Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Hintojen raju nousu ja henkilöstövaje haittaavat Vantaan korjaus- ja uudisrakentamista – Hinnoissa jopa 20 prosentin kasvu

Suurin pula on arkkitehdeistä ja hankkeiden projektipäälliköistä.

Vantaan kaupungin uudis- ja korjausrakentaminen on poikkeuksellisessa ja erittäin kimurantissa tilanteessa, joka johtuu rakennuskustannusten ja urakkahintojen huimasta noususta.

– Urakkahinnat ovat korkealla ja valtuuston hyväksymillä määrärahavarauksilla työohjelma ei toteudu kokonaan, tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius sanoo.

Tälle vuodelle Vantaalla on varattu korjausrakentamisrahaa 46,8 miljoonaa euroa.

– On erittäin vaikea ennustaa rakentamiskustannusten kehitystä. Vähintään yhtä vaikeaa on ennustaa urakkahintojen kehitystä, Wallenius jatkaa.

Vielä viime vuonna rakentamiskustannusten ennustettiin kääntyvän laskuun vuonna 2023. Mutta ainakin tällä hetkellä tarjoushinnat ylittävät Walleniuksen mukaan jopa 20 prosentilla rakennuskustannusindeksiin perustuvat laskelmat.

– Uudisrakentamisen urakkahinnoista saadaan lisää tietoa tämän vuoden kilpailutuksista.

Jos hankkeelle on määritelty tavoitehinta, mutta hinta nousee, hankekohtaisille kustannuksille haetaan kaupunkitilalautakunnalta uusi päätös.

– Pienemmissä korjaushankkeissa liikkumavaraa on hankeryhmäkohtaisessa korjausrakentamisen budjetissa, Wallenis selittää.

Työohjelma ei toteudu kokonaan.

Lue myös: Kukaan ei tiedä, milloin Tikkurilan paraatipaikalle suunnitellun "Vantaan uuden maamerkin" rakentaminen alkaa – Rakennusyhtiön vaikeudet ovat tiedossa

Vaikean tilanteen tekee vielä monimutkaisemmaksi se, että Vantaa kärsii henkilöstöpulasta.

– Henkilöstövajeen vuoksi hankkeita viivästyy ja itse asiassa määrärahoja jää käyttämättä, Wallenius tuskailee.

– Suurin pula on hankkeiden vetäjistä eli arkkitehdeistä ja projektipäälliköistä.

Kaupungin toimitilajohtamisen yksikköön on haettu jo pidempään 5–10:tä työntekijää.

Henkilöstövajeen syynä on Walleniuksen mukaan ”suuri lähtövaihtuvuus”. Vain osa lähtijöistä siirtyy eläkkeelle. Muut lähtijät vaihtavat toisen työnantajan palvelukseen, sillä teknisen alan osaajille on kova kysyntä.

– Hakijoita on vähän, ja paikkaa vaihdetaan suorahakujen kautta.

Rakentamisen hintojen merkittävä nousu ei ole vantaalainen vaan yleismaailmallinen ilmiö, joka johtuu pääasiassa koronapandemiasta ja Ukrainan sodasta.

Jo maaliskuussa esimerkiksi kulttuuritehdas Vernissan peruskorjauksen tavoitehintaa piti nostaa huomattavasti nousseiden kustannusten vuoksi. Wallenius lisää, että Vernissan hinnannousua selittää osittain myös remontin tarkentunut sisältö.

Alkuperäinen parin vuoden takainen kustannusarvio oli noin 6,8 miljoonaa euroa, ja uusi päivitetty tavoitehinta on nyt 8,1 miljoonaa euroa.

Samalla viilattiin tarveselvitys-hankesuunnitelmaa, jolloin muun muassa toimistotiloja pienennettiin.

Parempia aikoja odottamaan on jäänyt muun muassa Myyrmäen toimintakeskuksen peruskorjaus, jota lykätään. Sen kustannusarvio on noussut lyhyessä ajassa kolmesta miljoonasta neljään miljoonaan euroon.

– Kustannusten taustalla ovat ensisijaisesti ennakoitua suuremmat muutos- ja korjaustyöt. Kustannustason nousu on enemmänkin sivuroolissa, Wallenius toteaa.

Välttämättömät uudisrakennus- ja korjaushankkeet pyritään Walleniuksen mukaan toteuttamaan, jos urakkatarjouksia saadaan. Urakkatarjouksetkin kun voivat olla kiven alla näinä aikoina. Esimerkkinä Wallenius mainitsee kaupungin omistaman VTK Kiinteistöt Oy:n hankkeista Jokiuoman päiväkodin. Se palautui uudelleen valmisteluun, koska ensimmäisellä kierroksella ei saatu yhtään urakkatarjousta.

Pekka Walleniuksen tietojen mukaan hinnasta johtuvia hankesiirtoja ei ole ainakaan vielä tehty.