Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakunilaa piinaa vaikea roskaamisongelma, joka houkuttelee rottia asuinalueelle: "Roskaaminen on pahentunut huomattavasti"

Asukas suomii Hakunilan huoltofirmoja. Yritykset taas moittivat roskaajia.

Hakunilassa jyllää hankala roskaamisongelma. Siksi alueella on havaittu alkuvuonna runsaasti rottia.

– Monissa taloyhtiöissä ulkoroskikset ovat olleet järkyttävässä kunnossa, kertoo Asunto Oy Vantaan Ratsumiehen hallituksen puheenjohtaja Jari Havia Säkäkuja 6:sta.

Havia arvioi, että huoltoyhtiöiden kehno työnjälki näkyy.

– Usein asuntoyhtiöt valitsevat huoltoyhtiöistä halvimman, ja työn laatu on sennäköistä.

Viime talvena Säkäkuja 6 taisteli naapuritalosta Hakunilantie 58:sta levinneitä rottia vastaan.

– Talon roskakatos oli kuin kaatopaikka. Siellä juoksenteli rottia päivälläkin, Havia kuvaa.

Rotat hävitettiin nopeasti Säkäkuja 6:ssa. VAV Asunnot Oy:n Hakunilantie 58:ssa on yhä loukkuja, jotta rotat pysyisivät loitolla.

VAV Asunnot Oy:n isännöintipäällikkö Jukka Tervo kertoo, että kiinteistöjen huoltoyhtiöt hoitavat VAV:n talojen pihoja ja roskahuoneita ja heidän työnjäljestään on tullut ajoittain ”yksittäisiä korjauspyyntöjä”.

Monissa taloyhtiöissä ulkoroskikset ovat olleet järkyttävässä kunnossa.

Syynä voi olla siivoton piha tai jätehuone.

– Ihmiset näitä töitä tekevät. Jos repsahduksia tulee, niihin puututaan nopeasti, Tervo kommentoi.

Tervon mukaan on myös tärkeää, että asukkaatkin huolehtivat roskat roska-astioihin.

– Äkkiä jätekatokset sotkeentuvat ja rotat löytävät pihoille, jos ei ohjeistuksia noudateta, hän huomauttaa.

Havia otti pysäyttävän kuvan Raudikkokujan talon pihalta viime sunnuntaina – roskia lojui ympäriinsä. Kyseisen vuokra-asuntoyhtiö Saton taloyhtiön ulkoalueiden kiinteistönhoidosta vastaa Hakunilan Huolto Oy:n aliurakoitsija.

– Siellä rakennustyömaa on sekoittanut tilannetta, selittää Hakunilan Huollon huoltopäällikkö Petteri Niemeläinen.

Saton palvelujohtaja Johanna Vaara kertoo, että asuntoyhtiö rakennuttaa vuokra-asuntoja Raudikkokuja 7:ään nykyisten Raudikkokuja 3:n, 5:n ja 10:n parkkialueille. Rakennustyöt päättyvät noin vuoden kuluttua.

– Työmaan takia Raudikkokujan talojen jätepisteet ovat vaihtaneet paikkaa ja siellä on ollut väliaikaisia jätepisteitä. Poikkeuksellisen luminen talvi aiheutti haasteita jätekeräykselle, kun jäteautot eivät päässeet tyhjentämään astioita sovitusti. Nyt olemme saaneet Raudikkokujan uudet jätepisteet käyttöön ja olemme opastaneet asukkaita niiden käytöstä, Vaara selvittää.

– Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa haittaa, hän toteaa.

Niemeläinen myöntää, että Raudikkokujan taloyhtiön ja joidenkin muidenkin talojen ajoittainen roskaisuus on voinut johtua osin myös Hakunilan Huollon aliurakoitsijasta, joka hoitaa ulkoalueiden puhtaanapitoa osassa Hakunilan kohteista.

– Aliurakoitsijan kanssa on keskusteltu asiasta, ja työnjälkeä on saatu parannettua, Niemeläinen vakuuttaa.

Niemeläisen mukaan roskaamisen pääsyy on kuitenkin ihmisten välinpitämättömyys.

– Roskaaminen on pahentunut huomattavasti kaikkialla. Kun jätepussit lojuvat maassa, rotille on paljon ravintoa, jolloin ne lisääntyvät, Niemeläinen painottaa.

Hakunilan huolto vastaa kymmenien Hakunilan taloyhtiöiden ulkoalueiden puhtaanapidosta. Niemeläisen mukaan huoltoyhtiö on yrittänyt korjata ongelmia keräämällä roskia päivittäin, laihoin tuloksin.

Niemiläinen katsoo, että roskaamista voisi kitkeä valistusta lisäämällä, ”mutta se ei ole meidän, vaan vuokranantajan tehtävä”.