Voimistelun megatapahtuma kerää satoja nuoria vantaalaisia – siellä on luvassa erityinen hetki, jonka he varmasti muistavat loppuikänsä

Reilusti neljättä sataa vantaalaisseurojen voimistelijaa osallistuu tulevalla viikolla Tampereella pidettävään eri voimistelulajien nelipäiväiseen megatapahtumaan, Gymnaestradaan.

Myyrmäessä Uomarinteen koululla muutama kymmenen kelta-asuista tyttöä hioo kuvioita kuntoon. On enää runsas viikko aikaa h-hetkeen. Sunnuntaina 12. kesäkuuta Tampereella noin 12 000 osallistujan Gymnaestrada-tapahtuman päätösjuhlassa esitettävässä kenttäohjelmassa Sateen jälkeen paistaa aurinko kaikki hekin ovat yhdessä satojen muiden voimistelijoiden kanssa tasavertaisina Ratinan nurmella.

Uomarinteen koululla harjoittelivat Vantaan Voimisteluseuran tanssillisen voimistelun Arion-ryhmä yhdessä Isabel-ikäluokan joukkuevoimistelijoiden kanssa. He ovat 8–15-vuotiaita ja kaikki menossa ensimmäiseen Gymnaestrada-tapahtumaansa.

– Eka kerta vähän jännittää, mutta kyllä se varmasti hyvin menee, sanoo tanssillista voimistelua VVS:ssä jo viisi vuotta eli tasan puolet elämästään harrastanut myyrmäkeläinen Lilli Erlund.

Helsingin puolella Pakilassa asuva Ellen Tiittala, 12, on ollut Arion-ryhmässä vuoden verran, mutta harrastanut jo aiemmin VVS:ssä telinevoimistelua.

– On ollut hauska treenata vaihteeksi vähän erilaista esitystä, ja kun meillä on kiva joukkue, on treenaaminenkin ollut kivaa, sanoo Ellen.

Kesäkuun 9.–12. päivä järjestettävä Gymnaestrada Tampere jatkaa Suomen Voimisteluliiton suurtapahtumien ketjua. Suomen Gymnaestrada järjestetään neljän vuoden välein, ja vuonna 2015 Helsingissä järjestettiin kansainvälinen World Gymnaestrada -tapahtuma. Seuraava kansainvälinen Gymnaestrada on ensi vuonna Amsterdamissa.

Tampereen Gymnaestradaan matkustetaan joka puolelta Suomea. Osallistujat majoittuvat klassiseen tapaan paikallisiin kouluihin ja yöpyvät voimistelusalien lattioilla. Tampereelle on Vantaalta pelkästään VVS:stä lähdössä lähes 200 voimistelijaa.

– Gymnaestradan ohjelmassa on jokaiselle päivälle eri voimistelulajien kilpailuja ja näytöksiä ynnä muuta. Nuorimmat tyttömme osallistuvat vain päänäytökseen ja nauttivat muuten Gymnaestradan tunnelmasta ja sen tarjoamista elämyksistä käymällä katsomassa muiden kilpailuja ja näytöksiä, kertoo VVS:n tanssillisen voimistelun Arion-ryhmän ohjaaja Ilona Tiittala.

Päätapahtumassa on kymmenen eri kenttäohjelmaa, joilla kullakin on oma koreografinsa.

– Aikuisten ja vanhimpien tyttöjen ryhmillä on ollut yhteisharjoituksia Myyrmäki-hallissa, mutta näillä niin sanottujen matalan kynnyksen ohjelmien esittäjillä on yhteisharjoituksia vasta sitten Tampereella torstaista alkaen joka päivä.

Jokaisella seuralla on oma Gymnaestrada-vastuuhenkilönsä, niin sanottu gymppi, joka yhdessä muiden gymppien kanssa huolehtii näytösohjelmien yhteen nivomisesta.

– Ohjelmat julkistettiin jo viime vuoden puolella, mutta kevät on voimistelussa tiukkaa kilpailukautta. Gymnaestrada-näytösohjelmia on harjoiteltu normaalien kisaohjelmien ohessa, Ilona Tiittala kertoo.

– Näin isolla porukalla päätösjuhlan kenttäohjelmaa ei ole harjoiteltu kuin muutaman kerran, omissa pienemmissä ryhmissä tietysti enemmän.

Gymnaestradassa kilpaillaankin, mutta tärkeintä on fiilis. Näytöksissä, kuten myös päätösjuhlan kenttäohjelmissa, on eritasoisia voimistelijoita yhdessä esiintymässä ja edustamassa omaa seuraansa. Sateen jälkeen paistaa aurinko -esityksen lopuksi sadat nuoret kelta-asuiset eri-ikäiset voimistelijat eri seuroista eri puolilta Suomea muodostavat yhdessä suuren auringon. Sen hetken tulee moni heistä varmasti muistamaan koko loppuikänsä.

Megatapahtuma

Vantaalta 330 voimistelijaa

Vantaalaisista voimisteluseuroista Gymnaestradaan Tampereella osallistuu yhteensä reilusti yli 300 voimistelijaa.

Voimistelijamäärät seuroittain (Suomen Voimisteluliitosta saadun tiedon perusteella):

Vantaan Voimisteluseura 182

Sport Club Vantaa 76

Attitude Sports 34

Rekolan Raikas 30

Kuusikon Urheiljat 8

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut