Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Kirkonkylän kaivauksilta paljastui vanha pöytäveitsi, mutta löydöt eivät jääneet vielä tähän – ateisti löysi Jeesuksen keskiajan pappilasta

Joskus ateistikin saattaa löytää Jeesuksen. Näin kävi Vantaan kaupunginmuseon vuoden 2014 Helsingin pitäjän kirkonkylän keskiaikaisen pappilan arkeologisten kaivausten yhteydessä.

1400-luvulla todennäköisesti tulipalossa tuhoutuneen pappilan tutkimuksissa löytyi kahteen osaan katkenneen hopeakoristeisen veitsen luukahva.

Teräosa oli irronnut kahvasta, eikä sitä löytynyt kaivausten aikana. Kahvan metalliosat oli hienosti koristeltu liljarivistöin ja liljojen väliin jäävät alueet muodostivat sydämiä. Hieno veitsi on ollut luksustavara ja on luultavasti päätynyt Vantaalle papin käyttöön keskiaikaisen hansakaupan myötä.

Metalliesineet ovat löytyessään usein huonossa kunnossa maattuaan maan sisässä useita satoja vuosia. Kaivausten jälkitöiden yhteydessä kaivauslöydöt käydään läpi ja luetteloidaan. Samalla huonokuntoiset ja konservointia kaipaavat esineet luovutetaan konservaattorin käsittelyyn.

Tämä oli myös pappilan veitsenkahvan kohtalo.

Talven jälkityövaiheessa pappilan kaivausmateriaalia työstettiin museon kokoelmatiloissa. Yhtäkkiä itseään ei-uskonnollisena pitävä konservaattori huudahti työpisteeltään: ”Löysin Jeesuksen!”. Yllättyneinä muut paikalla olleet työntekijät ryntäsivät huoneeseen toteamaan tilanteen.

Hän oli todella löytänyt Jeesuksen. Kahvan päästä oli nimittäin juuri paljastunut parrakkaan Kristuksen kasvot.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.