Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hirsirakentaminen on Vantaalla vain pieni osa puutalobuumia – Lupapäällikkö varoittaa valmiin hirsitalopaketin tilaajaa

Kivitalojen suosio väistyi puisten pientalojen rakentamisen tieltä. Tiilitalot ovat unohdettu lähes kokonaan.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia Vantaalle rakennettavista pientaloista on tehty puusta.

Vantaan rakennusvalvontapäällikkö Risto Levanto muistaa ajan, jolloin suosiossa olivat kivitalot. Sitä ennen oli tiilitalojen kulta-aika. Tänä päivänä uutta kotia rakentavat näyttävät unohtaneen tiilen, sillä rakennuslupaviranomaiselle tiilitalosuunnitelmia esitetään enää hyvin harvoin.

– Ihan yksittäisiä tapatuksia on, yksi tai kaksi vuodessa. Ehkä tiilitalojen rakentaminen on tällä hetkellä pois muodista, Levanto tuumii.

Vaikka puu kiinnostaa, hirsirakentamisen suosio ei ole Vantaalla Levannon mukaan kasvanut merkittävästi. Vantaalle rakennettavista pientaloista hirsitaloja on vuositasolla noin 3–5 prosenttia.

Hän täsmentää, että hirsitalot on tehty lamellihirsistä, joiden pinta on suora, lankkumainen.

– Perinteisestä pyöröhirrestä rakennettavalle talolle ei ole Vantaalla haettu lupaa aikoihin.

Hirsi on arvokkaampi kuin moni muu materiaali.

Kotowood Oy rakentaa Viertolaan parhaillaan kahta hirsirunkoista paritaloa.

– Viertolan kohde on meillä Vantaan ainoa mutta muualla pääkaupunkiseudulla meillä on useita kohteita: paritaloja ja rivitaloja. Niiden lisäksi meillä on Helsinkiin sunnitteilla Suomen ensimmäinen hirsirunkoinen kerrostalo, kertoo Kotowood Oy:n toimitusjohtaja Henrik Pylvänen.

Pylvänen tietää, ettei hirsi ole pääkaupunkiseudulla talon runkona kovin tavanomainen. Se herättää hänessä ihmetystä.

– Hirsi on huikea materiaali, jota voitaisiin käyttää Vantaallakin paljon nykyistä enemmän.

Pylvänen kuvaa tyypillistä hirsitalosta kiinnostunutta asiakasta.

– Ympäristötietoinen ja laatutietoinen, sillä onhan hirsi arvokkaampi kuin moni muu materiaali. Hirsitaloon muuttavat arvostavat laadukasta sisäilmaa ja ehkä kotimaisuudellakin on merkitystä.

Rakennusvalvontapäällikkö Levanto muistuttaa, että hirsirakentamisessa on ollut kauttaaltaan vaikeuksia äänen eristävyydessä. Yleensä tarvitaan lisäeristämistä.

Eristeiden lisääminen on Levannon mukaan vaikeaa jälkikäteen, talon jo valmistuttua.

– Hankaluuksia on tiedossa, jos tilataan vaikkapa messuilla nähty hirsitalo talotoimittajalta ottamatta huomioon Vantaan äänieritysvaatimuksia.

Pylvänen toteaa Vantaan rakennusvalvonnan olevan oikeassa lisärakenteiden tarpeesta meluisilla alueilla.

– Juuri tuosta syystä emme lähde rakentamaan hirsitaloja valtaväylien varrelle. Äänieristäminen vaatisi hirren lisäksi kaikkea muuta materiaalia: betonia, tiiltä, paksuja kipsilevyjä. Sellaista taloa me emme halua rakentaa.

Moni saattaa yllättyä siitä, miltä hirsitalot nykyään näyttävät. Pylvänen kertoo pariskunnasta, joka tuli katsomaan uudishirsikohdetta.

– Mies oli kotona vannonut vaimolleen, ettei hän halua asua lapinukon hirsimökissä. Yllätys oli suuri, kun hän saapui kohteeseen. Paikalla ei ollutkaan pyöröhirsinen mökki, vaan moderni talo.