Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa laittaa "poikkeusvuonna" rahaa palveluihin, henkilöstöön ja tiloihin – myös velkaa lyhennetään

Vantaan kaupunginjohtajan esitys ensi vuoden talouskehykseksi keskittyy investoimaan palveluihin, henkilöstöön ja tiloihin. Vantaa hyödyntää sitä, että vaikka osa verotuloista siirtyy ensi vuonna hyvinvointialueelle, kunnalle tilitettävät verotulot määräytyvät vielä osittain vanhojen verovuosien mukaan. Siten Vantaan taloudellinen tilanne on ensi vuonna poikkeuksellisen vahva, todetaan kaupungin tiedotteessa.

– Nämä niin sanotut verohännät kannattaa heti laittaa tehokkaaseen käyttöön. Investoimme ensi vuonna etenkin peruspalveluihin, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo tiedotteessa.

Tilanne tasaantuu 2024–2025 aikana, kun poikkeukselliset verotulot lakkaavat.

Kaupunginjohtajan esityksessä vuoden 2023 talouskehykseksi Vantaa varautuu perustamaan runsaasti uusia virkoja ja toimia: perusopetukseen 84, varhaiskasvatukseen 55, kaupunkikulttuurin toimialalle 20 ja kaupunkiympäristön toimialalle 14.

– Palkkaamme lisää esimerkiksi laaja-alaisia erityisopettajia. Koronavuosien jälkeen on hienoa, että voimme nyt parantaa myös kulttuuri- ja liikuntapalveluidemme resursseja. Myös kulttuuritukia vantaalaisille kulttuuritoimijoille tasokorotetaan, Viljanen kertoo.

Tiloja rakennetaan ja korjataan lähes 93 miljoonalla eurolla. Ensi vuoden aikana työn alla ovat muun muassa Elmon uimahalli ja kuusi päiväkotia.

Tulevia hankkeita ovat muun muassa Jokiniemen oppimiskampus, Vantaan ratikka ja Myyrmäen kaupunkikulttuuritalo. Uusia kouluja suunnitellaan Aviapolikseen ja Keimolanmäkeen.

Koronapandemian jälkihoidon kolmivuotisen suunnitelman kokonaissuuruus on 18 miljoonaa euroa, josta pääosa käytetään 2022. Ensi vuodelle vuoden 2023 talouskehyksessä yhteensä 3,7 miljoonaa euroa. Määrärahoilla palkataan muun muassa lisähenkilöstöä esi- ja perusopetukseen sekä Vantaan ammattiopisto Variaan ja lisätään lukioiden kursseja, opetusta ja tukiopetusta.

Talouskehyksen tuloslaskelma ennustaa Vantaan ensi vuoden vuosikatteeksi 165,4 miljoonaa euroa ja tilikauden tulokseksi 50,1 miljoonaa euroa.

– Olemme tuottaneet palveluita tehokkaasti ja torjuneet koronan uhkakuvat. Samalla olemme jatkuvasti lyhentäneet kaupungin velkaa: viidessä vuodessa sitä on maksettu 230 miljoonaa euroa. Kaupungin talous on terve, ja kaupungin velka on valtakunnallisen keskiarvon mukainen, Viljanen toteaa tiedotteessa.