Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pula työntekijöistä koettelee yrityksiä – Vantaalaisen lounasravintolan yrittäjä: "Tällä hetkellä on otettava haastatteluun joka ikinen hakenut"

Työntekijäpula on ajanut monella eri alalla yrityksiä ahtaalle. Koivuhaassa sijaitsevan Lounasravintola Saarikosken ravintolapäällikkö Pilvi Nguyen ei tiedä edelleenkään, voiko hän pitää lomaa kuluvan kesän aikana.

– Lomani piti alkaa jo juhannusviikolla, mutta koska meillä ei ole kesäksi työntekijöitä, olen siirtänyt lomaa kuukaudella. Nähtäväksi jää, pääsenkö heinäkuussakaan lomalle, Nguyen kertoo.

Nguyen on pyörittänyt lounasravintolaa yhdessä puolison kanssa yli kuuden vuoden ajan. Hän ei muista, että koskaan aiemmin olisi ollut näin vaikeaa löytää työntekijöitä. Yrittäjäpariskunnan lisäksi ravintolassa työskentelee kaksi vakituista työntekijää.

– Ongelma ei liity vain kesään. Tällä hetkellä työntekijöitä on lähes mahdotonta saada mihin vuodenaikaan tahansa, hän toteaa.

Lounasravintola etsii parhaillaan tarjoilijaa ja keittiöapulaista. Nguyen kertoo yrityksen etsineen työntekijöitä TE-toimiston kautta.

– Lisäksi olen laittanut työnhakuilmoituksen useampaan eri Facebook-ryhmään. Myös tuttavilta olemme kysyneet, onko mitään kontakteja.

Nguyenin mukaan työntekijäpula syntyi koronan myötä.

– Ennen koronaa avoimiin työpaikkoihin tuli paljon hakemuksia, jopa useita kymmeniä, joista pystyi seulomaan kenellä on kokemusta ja keitä pyydetään haastatteluun. Tällä hetkellä on otettava haastatteluun joka ikinen hakenut. Ja jos kokemusta alalta ei ole, täytyy vain työn kautta kokeilla, pärjääkö henkilö tässä työssä, Nguyen kertoo.

Työntekijöitä on lähes mahdotonta saada.

Nguyen tietää monen vaihtaneen alaa, kun koronarajoitukset iskivät ravintoloihin.

– Moni on vaihtanut kaupan alalle. Hiljattain kuulin yhden vaihtaneen kiinteistöalalle. Tämä on ymmärrettävää, koska koronasulut ravintoloissa olivat niin pitkät. Ei monella ollut varaa olla lomautettuina, hän painottaa.

Moni sulkee yrityksen kokonaan loman ajaksi.

– Me olemme aina olleet avoinna läpi kesän ja niin haluamme olla myös tänä vuonna, Nguyen sanoo.

Myös Vantaan kaupunki kärsii henkilöstöpulasta, jonka vuoksi esimerkiksi rakennushankkeet uhkaavat viivästyä. Pulaa on muun muassa arkkitehdeistä ja projektipäälliköistä.

Vantaalla oli Uudenmaan TE-toimiston mukaan huhtikuussa noin 6 700 avointa työpaikkaa. Eniten avoimia työpaikkoja oli rahdinkäsittelijöille ja varastotyöntekijöille, yli 870 avointa työpaikkaa. Ennen koronaa, vuosina 2019 ja 2018, alalla oli avoimia työpaikkoja noin 200.

Lähes 700 työpaikassa etsittiin henkilöitä tekemään myynti- ja ostotyötä eli muun muassa sisäänostajia. Raskaiden moottoriajoneuvojen kuljettajia etsittiin reilussa 400 ilmoituksessa. Myyjien paikkoja oli avoinna reilu 380. Kaikilla edellä mainituilla aloilla työpaikkojen määrä on kasvanut sadoilla aikaan ennen koronaa.

Uudenmaan TE-toimiston yrityspalveluiden palvelupäällikkö Varpu Siivosen mukaan koronarajoitusten purun myötä erityisesti kaupan sekä hotelli- ja ravintola-alan paikkoja on sitä kautta avautunut runsaasti.

– Ihmiset ovat lähteneet liikkeelle ja kaipaavat ravintola- ja kauppapalveluja sekä tapahtumia. Koronan aikana moni näiden alojen työntekijä on myös vaihtanut työpaikkaa tai jopa alaa, ja kysynnän kasvun myötä haetaan nyt uutta työvoimaa, Siivonen selvittää.

Siivonen tietää, että työvoimapula vaikuttaa negatiivisesti yrityksiin ja on usein jopa kasvun esteenä.

– Ongelmaa pyritään ratkomaan rekrytointipalveluilla, kansainvälisen työvoiman avulla ja suomalaista työnantajamielikuvaa kehittämällä, hän kertoo.

Työntekijöitä yli kymmenelle alalle työllistävän Baronan toimitusjohtaja Lassi Määttä kertoo, ettei muista näin suurta työvoimapulaa olleen aiemmin. Baronalla on Vantaalla tällä hetkellä avoinna 200 työpaikkaa. Eniten työpaikkoja on avoinna logistiikan, teollisuuden ja kaupan aloilla.

– Tällä hetkellä tarvitaan kipeästi esimerkiksi Viinikkalan alueelle ammattitrukkikuskeja. Vantaalla sijaitsee isoja logistiikkakeskittymiä, samoin lentoasema tuo oman erityispiirteen, Määttä sanoo.

Ravintola-alan työntekijöitä kaivataan Baronallakin.

– Koko ajan on akuuttipula varsinkin ammattikokeista ja päälliköistä, Määttä toteaa.