Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häkämyrkytys tappoi kaksi miestä hetkessä, vaikka ovi oli auki – Kymppien säästö voi maksaa omakotiasujalle hengen

Kaksi öljykattilan vikaa korjannutta miestä kuoli viime vuonna hetkessä, kun öljypolttimen sytytys nosti häkäpitoisuuden hetkessä tappaviin lukemiin,.

Miesten kuolema kymenlaaksolaisessa taloyhtiössä olisi voitu estää, jos talossa olisi huolehdittu nuohouksesta, kertoo alan edunvalvoja Nuohousalan Keskusliitto tiedotteessaan.

Rintamamiestalotyyppisessa taloyhtiössä öljykattilan tiilihormin vaakaosa oli lähes täysin tukossa. Tukos oli syntynyt, kun piipun tiili oli hiljalleen rapautunut. Tukos oli Nuohousalan keskusliiton mukaan niin suuri, että sen syntymiseen oli todennäköisesti kulunut useampi vuosi. Maallikon oli todennäköisesti mahdotonta havaita sitä sen enempää alaluukusta kuin ylhäältä hormin huipultakaan.

Matalassa pannuhuoneessa oli myös puutteellinen ilmanvaihto: korvausilmaa tuli vain pienistä putkista. Vaikka ovi oli auki, miehet kuolivat välittömästi.

Tutkinnassa todettiin, että öljykattilan sytytys nosti häkäpitoisuuden hetkessä 28 000 ppm:ään. 1 700 ppm riittää tappamaan ihmisen 10 minuutissa, kerrotaan Työterveyslaitoksen OVA-ohjeissa.

Pahaa häkäonnettomuutta on Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtajan Hannu Murtokaren mukaan pelätty jo useita vuosia, sillä Suomessa rakennuksen omistajan pitää itse huolehtia nuohoojan kutsumisesta.

Aiemmin oli pelastuslaitosten vastuulla järjestää nuohouspalvelut alueellaan, mutta vuoden 2019 alussa voimaan tulleen lain mukaan kiinteistön omistaja valitsee nuohoojan itse ja on vastuussa nuohouksen säännöllisyydestä.

Lain mukaan vakituiseen asumiseen käytettyjen rakennusten tulisijat ja savuhormit nuohotaan vähintään vuosittain. Ei kuitenkaan ole mitään keinoa tarkistaa, milloin tietyn kiinteistön nuohous on viimeksi tehty, sillä Suomessa ei ole nuohousrekisteriä. Niinpä ei tiedetä myöskään, milloin nuohooja oli viimeksi käynyt onnettomuuskiinteistössä.

Rekisteri pitäisi Nuohousalan keskusliiton mukaan perustaa. Lisäksi tarvittaisiin pätevyysrekisteri. Näin parannettaisiin liiton mukaan palo- ja asumisturvallisuutta.

Oli lähellä, ettei nuohouksen laiminlyönti maksanut henkiä myös toisessa kymenlaaksolaisessa talossa, Nuohousalan keskusliitto kertoo tiedotteessaan. Toisessa kiinteistössä ihmiset pelastuivat kuitenkin toimivan häkävaroittimen ansiosta. Kyseisessä kiinteistössä hormi oli tukkeutunut kevytsorasta.

Säännöllisen nuohouksen lisäksi jokaisessa tulisijalla varustetussa kiinteistössä pitäisikin huolehtia häkävaroittimen toiminnasta, liitto muistuttaa.

Häkä, viralliselta nimeltään hiilimonoksidi, on hajuton, mauton ja näkymätön kaasu, joka imeytyy vereen tehokkaammin kuin happi. Jos häkää on huoneilmassa tarpeeksi, ihminen voi kuolla nukkuessaan. Siksi myöskään takan peltiä ei saa sulkea liian aikaisin.

Pienetkin pitoisuudet häkää voivat aiheuttaa esimerkiksi sekavaa oloa, pahoinvointia tai päänsärkyä.

Eri palveluntarjoajien verkkosivujen mukaan omakotitalon nuohouksen hinta lähtee noin 50 eurosta. Hengen menetykseen tai läheltä piti -tilanteeseen voi siis johtaa vain kymppien säästö.

Muokattu 9.6.2022 kello 10.45: Lisätty ensimmäisen virkkeen loppuun sanat "tappaviin lukemiin".