Asukkailta katoaa iso pala lähimetsää Vantaanlaaksosta, jonne on suunnitteilla jättimäinen varasto- ja teollisuusrakennus sekä myymälä

Alueen käyttäjät ihmettelevät, miksei asemakaavaa päivitetä vastaamaan tätä päivää. Asemakaavapäällikkö: "Kaava on riittävän ajanmukainen".

Metsämansikat ja lemmikit kukkivat vantaanlaaksolaisen metsätien reunoilla, Jaalakujan tuntumassa. Puiden takana kiekaisee kukko muutamia kertoja ihan kuin ilmoittaakseen, että täällä ollaan.

Lähes viiden hehtaarin suuruinen metsä sijaitsee Kauppalaivurintien ja Martinkyläntien kainalossa. Se on lähiympäristön asukkaille ulkoilupaikka ja vehreä henkireikä, sillä alueen länsipuolella kulkee Hämeenlinnanväylä ja taivaalla kuulee laskeutuvien lentokoneiden äänen.

– Tämä on meluseinä meille kaikille, kiteyttää Perkiönkujalla asuva Sami Ivaska, joka ulkoilee metsässä perheensä kanssa.

Vantaalla on hiilineutraaliustavoite, virkamiehet hehkuttavat kaupungin ”vihreyttä” ja vantaalaiset itse arvostavat yli kaiken lähimetsiä sekä puistoja. Silti kaupunki tekee Ivaskan, hänen puolisonsa Paulina Korpelaisen sekä lähistön monen muun asukkaan mielestä ristiriitaisia ratkaisuja. Kuten sen, että heidän ja jopa satojen muiden lähimetsään, kaupungin omistamalle tontille on tulossa aasialaisia elintarvikkeita maahantuova Golden Crop -yritys.

Lue myös: Hehtaarien metsä teollisuustonteiksi – "Eikö Vantaalla ole joutomaata, jotta lähimetsiä ei tarvisisi uhrata?"

Golden Crop suunnittelee 8 000 kerrosneliömetrin varasto- ja teollisuusrakennusta ja siihen myymälää. Asemakaava sallii enintään neljä kerrosta, mutta suunnitelmassa on 1–2 kerrosta. Tosin 1-kerroksisen varaston sisätilan korkeus on 10,5 metriä.

Lähistön asukkaat vastustavat hanketta, koska he pelkäävät asumisviihtyvyyden kärsivän, kun yritys tulee lähelle asutusta. Myös melu ja päästöt kasvavat lisääntyvän liikenteen mukana. Asukkaat pohtivat myös sitä, miksi yritykselle ei tarjottu jotain muuta tonttia, kuten lähistöllä sijaitsevaa Vantaankosken puretun koulun tonttia Vehkalan työpaikka-alueen tuntumassa.

 Tämä on meluseinä meille kaikille.

Sami Ivaska

Kaupunki on juuri myöntänyt hankkeelle poikkeamisluvan, johon voi vaatia oikaisua 15. kesäkuuta mennessä.

Poikkeamislupaa on haettu siksi, että vuodelta 1994 olevassa asemakaavassa alue on määritelty toimisto- ja varastorakennusten korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa enintään 25 prosenttia teollista toimintaa. Sitä tulee nyt merkittävästi enemmän ja lisäksi myymälä, mutta rakennusoikeutta ei olla ylittämässä, huomauttaa Vantaan asemakaavapäällikkö Ilkka Laine.

Laine sanoo ymmärtävänsä, että muutos on lähiasukkaille suuri.

– Mutta se ei riitä perusteluksi jättää tontti käyttämättä.

Hän toteaa, että metsä on kaupungille tonttimaata eikä yritystoiminnan pitäisi olla naapureille yllätys, koska kaava on jo yli 30 vuotta vanha. Juuri vanhan kaavan perusteella tehty poikkeamislupa ihmetyttääkin asukkaita.

Nettiadressissa hanketta vastaan mainitaan, että asemakaava on tehty alueelle silloin, kun asutusta on ollut nykyistä paljon vähemmän. Asukkaiden mielestä poikkeamislupa ei huomioi alueen kasvanutta asukas- ja liikennemäärää.

– Meidän kuuluu lain mukaan arvioida kaavan ajanmukaisuus, jos se on yli 13 vuotta vanha ja päädyimme siihen, että kaava on riittävän ajanmukainen. Emme nähneet, miksi kaavaa lähdettäisiin muuttamaan tai hanke torpattaisiin, Laine sanoo.

Hän mainitsee, että muun muassa kaavan mukainen viherkäytävä säilyy.

– Golden Crop on vantaalainen yritys ja haluaa investoida Vantaalle. On tervetullutta, että tonttimaalle löytyi käyttöä.

Laine kertoo, että suunnitellun rakennuksen ja lähinaapureiden väliin jää 25 metriä leveä metsävyöhyke, kuten asemaakaava vaatii.

– Alueen eteläreuna on väljä. Osa puustosta säilytetään ja pidetään elinvoimaisena.

Kaava ei salli esimerkiksi melua ja hajua aiheuttavaa toimintaa.

Lue vielä: Lähimetsäoppaat linkittävät vantaalaisia kaupunkiluontoon

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut