Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä vaarallinen vaiva on lähes joka viidennellä miehellä – yhä useampi Hus-alueen asukas saa lähetteen tutkimuksiin

Uniapnean lähetemäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) iho- ja allergiasairaalan uniapneapoliklinikalla. Vuosien 2020–2021 aikana lähetteiden määrät ovat kasvaneet yhdeksän prosenttia.

Poliklinikkakäyntien ja potilaiden määrät ovat kasvaneet koko Husin alueella. Hoitamaton keskivaikea tai vaikea uniapnea lisää korkean verenpaineen sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

– On arveltu, että miehistä jopa 17 prosentilla ja naisista 9 prosentilla olisi uniapnea, sanoo Sydän- ja keuhkokeskuksen ylilääkäri Paula Kauppi.

Uniapnean voivat paljastaa esimerkiksi yöllinen kuorsaava ja katkonainen hengitys, aamupäänsärky tai päiväaikainen väsymys.

Uniapneaa voidaan hoitaa CPAP-laitteella eli ylipainehengityslaitteella. Muut hoitotavat ovat painonhallinnalla, hammaskiskolla ja selällään nukkumisen välttäminen.

– Uutena uniapnean hoitojärjestelmässä on otettu mukaan uniapnean digihoitopolku. Potilaan hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi merkittävä osa potilasta ohjataan suoraan CPAP-hoitoon, sanoo Kauppi.

Hoitamattomana uniapnea voi olla terveysriski. Hoitamaton uniapnea lisää riskiä korkeaan verenpaineeseen sekä sydän- ja aivoinfarktiin. Keskivaikea tai vaikea hoitamaton uniapnea voi olla riski myös ajoterveyden ja -turvallisuuden kannalta.