Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riskeinä lymfooma, lapsettomuus ja osteoporoosi – alidiagnosoitu suolistosairaus voi maksaa yhteiskunnalle jopa 72 000 euroa

Hoitamaton keliakia lisää terveydenhuollon palvelujen käyttöä ja aiheuttaa vakavia komplikaatioita, joiden hoito on kallista. Nämä seikat käyvät ilmi Keliakialiiton tuoreesta selvityksestä.

– Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun keliakian aiheuttamia kustannuksia on Suomessa selvitetty, toteaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi liiton tiedotteessa.

Keliakia on yleinen, mutta edelleen vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Suomessa 70 000 ihmistä sairastaa tietämättään keliakiaa. Keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen ja ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio.

Jos keliakiaa ei hoida oikein tai jos keliakia on kokonaan diagnosoimatta, kasvaa riski vakaville komplikaatioille. Niitä ovat esimerkiksi suoliston lymfooma, lapsettomuus ja osteoporoosi.

Huonosti hoidettu tai diagnosoimaton keliakia voi aiheuttaa myös masennusta, kohonneita maksa-arvoja, neurologisia ongelmia, anemiaa, nivelkipuja, lapsilla kasvuhäiriöitä ja pysyvien hampaiden kiillevaurioita.

– Selvityksestä ilmenee sekin, että keliakiaa sairastavilla on jopa kaksinkertainen riski luunmurtumiin muuhun väestöön verrattaessa, huomauttaa Keliakialiiton tamperelainen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Tanus.

Taudin hoitamisesta koituu myös huomattavat kustannukset. Selvityksen perusteella esimerkiksi suoliston lymfooman hoitojakso maksaa Suomessa keskimäärin 72 000 euroa, lapsettomuushoito 32 000 euroa ja lonkkamurtuman hoito 30 000 euroa.

Keliakia aiheuttaa myös muunlaisia terveysvaivoja.

– Hoitamattomilla keliaakikoilla voi olla 30 prosenttia muuta väestöä enemmän masennusta, ahdistuneisuutta, uupumusta ja muita psykiatrisia oireita sekä sairauksia. Psyykkiset oireet onneksi helpottuvat gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen, Niina Puronurmi toteaa.