Työvoimapulaa koitetaan kuumeisesti ratkaista yrityksissä erilaisilla keinoilla. Työntekijöitä eri aloille työllistävän Baronan toimitusjohtaja Lassi Määttä kertoo, että esimerkiksi ravintola-alalla ei kotimaisella työvoimalla pärjätä mitenkään.
– Eikä olla pärjätty pitkään aikaan. Meille tuli juuri Filippiineiltä ja Intiasta 70 kokkia töihin Suomeen. 10 jäi pääkaupunkiseudulle, loput menivät ympäri Suomea, Määttä selvittää.
Määtän mukaan myös teollisuuden aloille rekrytään jatkuvasti työvoimaa ulkomailta. Määttä sanoo, ettei muista näin suurta työvoimapulaa olleen aiemmin. Vantaan Sanomat kertoi työvoimapulasta aiemmin tällä viikolla.
Teollisuuden työvoimapulaan vaikuttaa Määtän mukaan muun muassa se, että autolla ajaminen on kallistunut.
– Tällä hetkellä ihmisten valintoihin vaikuttaa suuresti se, missä työpaikka sijaitsee.
Myös kielitaito tuo haastetta teollisuuden alan osaajien rekrytointiin.
Moni vaihtaa herkästi työpaikkaa.
– Ulkomaiset työntekijät ovat monesti englanninkielentaitoisia, mutta työnjohdon taso meillä Suomessa osaa aika huonosti englantia.
Työvoimapula näkyy merkittävästi myös it-alalla.
– It-tekijöistä on todella kova pula. Ala kehittyy hurjaa vauhtia ja monella osaaminen on vanhentunutta. Panostamme koulutusohjelmiin ja kansainväliseen rekrytointiin, hän sanoo.
Määttä tietää, että pahimmillaan työvoima- ja raaka-ainepula ovat pakottaneet sulkemaan tehtaan linjastot ja laittamaan ravintolan ovet kiinni.
Määttä näkee työvoimapulan taustalla ison trendin.
– Korona on kiihdyttänyt pulaa, mutta on tapahtunut myös iso arvomaailman muutos, joka koskettaa kaikkia työikäisiä. Ihmiset miettivät tosi tarkkaan, millä hinnalla he myyvät oman vapaa-aikansa. Moni vaihtaa herkästi työpaikkaa.
Lisäksi työkykyyn liittyvät haasteet vaikuttavat.
– Jopa 25-vuotiaita jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä on todella huolestuttavaa. Taustalla on monia syitä, kuten se, että yhä useammin työelämään mennään vasta valmistumisen jälkeen ja työelämä voi olla shokki. Työn hektisyys on tänä päivänä kovaa. Aiemmin töitä tehtiin enemmän jo opintojen ohella.
Määtän mukaan työvoimapulan katkaisemiseksi olisi toimittava ripeästi.
– Poistaisin kokonaan työperäisen maahantulon rajoitteet, sillä lupaprosessin pitäisi olla tosi nopea. Muokkaisin myös koulutusjärjestelmää. Yksityiselle sektorille tulisi saada pätevöittämiskoulutuksia, hän listaa ratkaisuehdotuksiaan.
Määtän mukaan tärkeä kysymys on myös se, kuinka työssä jaksetaan.
– Yksilöllä on oma vastuu omasta hyvinvoinnistaan, mutta yritykset voivat myös tehdä paljon. Tärkeä kysymys onkin, miten työssä jaksetaan ja saavatko esimerkiksi hoitajat keskittyä vain oman työn tekemiseen? hän korostaa.