Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Nordean tilien kautta kulki epäilyttävää rahaa vuosikymmeniä, työntekijän tilille isoja käteistalletuksia Baltiassa

Nordean ja norjalaisen DNB-pankin konttoreiden kautta on siirretty Baltiassa miljardeja euroja rahaa, joka on tullut epäilyttävistä lähteistä, kertoo Ylen MOT-toimitus. Nordean työntekijää epäillään osallisuudesta mahdolliseen rahanpesuun. Tiedot ovat peräisin vuodetuista sisäisistä asiakirjoista, jotka on tehnyt Nordean ja DNB:n perustama Luminor-pankki.

Raportin mukaan Nordean Baltian-konttoreiden asiakkaina oli jopa vuosikymmeniä ihmisiä, joita epäiltiin rahanpesusta eli rikollisesti hankitun rahan alkuperän häivyttämisestä.

Nordean ja DNB:n pankkitileiltä oli myös tehty 25 miljardin euron arvosta tilisiirtoja yhtiöille tai henkilöille, jotka olivat pankin tarkkailulistoilla. Listalla on yhtiöitä, jotka liittyvät julkisuudessa olleisiin rahanpesutapauksiin, joista pankki on tehnyt aiemmin rahanpesuilmoituksia tai jotka ovat esimerkiksi olleet Panaman papereiden tapaisissa tietovuodoissa.

Ylen mukaan vähintään 3,9 miljardin euron epäillään olevan likaista rahaa.

Selvityksen mukaan Nordean asiakkaana on ollut esimerkiksi joukko virolaisyrityksiä, joiden todellinen omistaja oli kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin etsintäkuuluttama venäläismies. Venäläisen yritykset halusivat asioida pankissa vain tietyn virkailijan kanssa.

Kyseisellä työntekijällä oli selittämättömiä käteistalletuksia, jotka olivat hänen palkkaansa suurempia. Selvitys jäi kuitenkin kesken, kun työntekijä jätti yhtiön.

Miljardien eurojen epäilyttävät tilisiirrot eivät todista, että Nordeaa ja DNB:tä olisi käytetty rahanpesuun, Ylen jutussa muistutetaan. Selvityksen perusteella Nordea ja DNB kuitenkin ovat epäonnistuneet rahanpesun tunnistamisessa ja torjunnassa.

Aiemmin Nordea on kiistänyt julkisuudessa, että sen toimintaan Baltiassa liittyisi rahanpesuepäilyjä. Suomessa pääkonttoriaan pitävä Nordea ei kommentoi Luminorin raporttia Ylen MOT-toimitukselle.

Luminor-pankin sisäiset asiakirjat luovutettiin kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle OCCRP:lle. Ylen MOT-toimitus on tutkinut tapausta yhdessä OCCRP:n ja kolmen baltialaisen median kanssa.