Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Naapurit kauhistelivat, kun valtava koivikko kaatui Valmetin toimistotalon tieltä Jokiniemessä – pesivien lintujen kohtaloa surkutellaan

Mitään laitonta ei ole tapahtunut.

Ohikulkijat ja viereisen talon asukkaat ihmettelivät, kun Jokinimenkadun ja Väritehtaankadun välisessä runsaan hehtaarin kokoisessa koivikossa alkoi kaatua puita perjantaina. Jokiniemessä, Lauri Korpisen kadulla, käynnistyivät maastotyöt noin 16 000 kerrosneliömetriä käsittävän toimistotalon rakentamiseksi. Talon päävuokralaiseksi tulee Valmet ja sen rakennuttaa Sponda.

Ihmisten hämmästyksen ja kauhistuksenkin syy johtuu siitä, että linnuilla on parhaillaan pesimisaika, jolloin linnuille pitäisi antaa pesimärauha.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Lauri Kajander vahvistaa, että Jokiniemen hakkuiden ajoitus on huono. Jo kuukauden lykkääminen puidenkaadossa olisi auttanut pesiviä lintuja. Mutta mitään laitonta ei kuitenkaan ole tapahtunut.

– Mikään laki ei estä hakkuita pesimisaikana, Kajander sanoo.

Suomen luonnonvaraiset lintulajit ovat rauhoitettuja, ellei niitä ole mainittu metsästyslaissa. Metsätaloutta saa kuitenkin harjoittaa ja rakentamisen vaatimia puunkaatoja tehdä, koska katsotaan, että siinä ei ole kyse lintudirektiivin tarkoittamasta tahallisesta lintujen häirinnästä.

Useat luonnonsuojelujärjestöt ovat ajaneet hakkuukieltoa lintujen pesimäajaksi huhti–heinäkuuksi, mutta työ ei ole tuottanut toistaiseksi tulosta.

Valmetin toimitalon varsinaisen rakentamisen on tarkoitus alkaa tämän vuoden lopulla ja valmista pitäisi olla vuoden 2024 lopulla.

Vantaan Sanomat ei tavoittanut Spondalta maanantaina ketään kommentoimaan puunkaatoa.