Asenne, työmoraali ja tukiverkosto ovat tärkeitä tekijöitä rap-artisti Käärijälle.
Musiikki ja esiintyminen ovat unelmia. Ammattia siitä ei monelle tule, mutta vantaalaislähtöinen räppäri Jere Pöyhönen, 28, on tehnyt töitä haaveen eteen. Vähitellen hammasta purren ovet keikkalavoille ovat auenneet. Töitä on miehen mukaan paljon edessä. Pöyhönen on ehtinyt nähdä jo viihdebisneksen raadollisen puolen, mutta hymy ei silti hyydy.
Kesäkalenteri keikkojen osalta on laiha. Koronavuodet ovat vetäneet maton alta monilta sovituilta keikoilta. Festarikesän 2022 piti olla se ajankohta, kun rauta on kuumaa. Toisin kävi. Pitkälti sovitut keikat peruttiin, eikä niistä ole saatu suurinta osaa takaisin. Kesän mittaan Käärijä nähdään varmasti kolmella eri keikkapaikalla.
– Hiljaista valitettavasti on. Viime syksynä levyn tullessa kaikki näytti hyvältä. Nyt mennään pikkuhiljaa eteenpäin.
Pöyhönen ei kysyttäessä paljastanut mitkä keikat peruttiin. Ensimmäinen kesäkeikka on 2. heinäkuuta Helsingin Bassline Festival 2022 -tapahtumassa.
Lapsena Jere osoitti jo varhain kiinnostusta musiikkia kohtaan. Hän sai ensimmäiset muovirummut joululahjaksi. Tarkkaa vuotta hän ei muista, mutta epäilee vahvasti sen ajoittuneen joko päiväkodin tai ala-asteen alkuvuosiin. Pöyhönen muistelee lämmöllä pilke silmäkulmassa lapsuuttaan.
– Veli soitti kitaraa, minä rumpuja.
– Veli soitti kitaraa, minä rumpuja. Yhteisiä mielenkiintoja oli myöhemmin myös urheilu, mutta musiikki on ennen kaikkea isän peruja. Hän on soittanut paljon kitaraa ja esiintynyt, Pöyhönen muistelee.
Perheen tie vei Vaaralasta Ruskeasannan suuntaan, jonne vanhemmat rakennuttivat omakotitalon. Koulutaivaltaan hän kuvailee turvalliseksi ja onnistuneeksi. Jääkiekko vei miehen mennessään, mutta ammattiuraa siitä ei tullut.
– 14 vuotta meni jäähalleilla. Erityisesti Tikkurilan jäähallilta on hyviä muistoja. Lopulta huomasin, ettei minusta ammattipelaajaa tule.
Lopullinen urapäätös lyötiin lukkoon 2015, jolloin Pöyhönen sairastui vakavasti ja vietti pitkiä aikoja sairaalassa. Siellä toipuessaan hän päätti, että musiikkiin laitetaan kaikki peliin.
Vuonna 2017 alkoi tapahtua. Monsp Records (levy-yhtiö) julkaisi ensimmäisen tuplasinglen, joka sisälsi kappaleet Koppi tules ja No roblem. Vuotta myöhemmin seurasi EP-levy, Peliä. Hiljalleen näkyvyys kasvoi ja kuulijat löytyivät Spotify- striimauspalvelusta, jossa nykyään aktiivikuulijoita on keskimäärin 40 000 kuukaudessa.
– Tuo vuosi löi uralle alkutahteja. Kappaleet Viulunkieli ja Klo23 ovat saavuttaneet kultarajan, yli 2 miljoonaa striimiä.
Kotiseudun keikkailu kiinnostaa. Kerran sekin on jo koettu. Nyt jo suljetussa Pormestari-ravintolassa hän esiintyi kerran.
– Pääsin lämmittelemään OG Ulla-Maijaa. Ilman muuta Vantaa kiinnostaa, Pöyhönen lupaa.
Tulevaisuuteen Käärijä suhtautuu seesteisesti. Hän kiittää tähänastisesta työstä Aleksi Nurmea, joka on ollut tuottajana alusta lähtien. Keikoilla hänet nähdään ilman paitaa hyppimässä ja pomppimassa yleisön seassa. Tyyli vaatii fyysisyyttä.
– Kyse on siitä, että otan takin pois heti keikan alussa ja alan riehumaan. Siitä tulee titteli Paidatonriehuja.
Lopuksi Pöyhönen iskee silmää, toivottaa hyvää kesää ja muistuttaa ihmisiä unelmoimaan.