Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomarkkinat ovat romahtamassa? Höpsistä, sanovat ekonomistit

Asuntomarkkinat ovat romahtamassa ja lainaa ei saa. Muun muassa näihin käsityksiin suomalaispankkien ekonomistit ovat törmänneet korona-aikoina ja korona-aikojen jälkeen kuluvana vuonna.

Ekonomistit haluavat nyt oikoa näitä käsityksiä.

– Ensinnäkään asuntomarkkina ei ole romahtamassa. Suomalaisilla asuntomarkkinoilla on kaikkiaan vakaa pohja. Lainaneuvotteluihinkin pääsee vaikka seuraavana päivänä, kunhan lainatavoite on realistinen, kommentoi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Toki riskejäkin on koko ajan olemassa.

– Kaiken kaikkiaan asuntomarkkinoilla riskien määrä on kasvanut ja mahdollisuudet ennakoitua heikompaankin kehitykseen ovat olemassa, huomauttaa OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén.

Korkojen nousun vaikutusta on myös pelätty. Ekonomistien mielestä näyttää selvältä, että korkotason nousu alkaa näkyä suomalaisten kotitalouksien menoissa. Euroopan Keskuspankki tulee nostamaan korkoa heinäkuussa.

– Korot tulevat vaikuttamaan jatkossa eri tavoilla asuntojen hintoihin, mutta nähtäväksi jää että mihin suuntaan se vaikutus on, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Kostiainen arvioi, että suomalainen asuntokauppa on kaiken kaikkiaan normalisoitumassa sille tasolle, missä se oli ennen maailmanlaajuisia poikkeusaikoja.

– Sen huomaa esimerkiksi siitä, että keskimääräiset myyntiajat ovat laskeneet. 100 päivästä on tultu jo alle 90 myyntipäivään, hän huomauttaa.