Vaihdevuosien hormonimuutokset kiihdyttävät ikääntymistä. Huonokuntoinen 50-vuotias voi silti olla hyväkuntoinen 60-vuotias.
Vaihdevuodet ovat lähtölaukaus ikääntymiseen, toteaa translationaalisen liikunta- ja terveystutkimuksen apulaisprofessori Eija Laakkonen.
Vaihdevuosiin kuuluva munasarjojen toiminnan hiipuminen ja estrogeenitason lasku näkyvät konkreettisimmin kuukautisten loppumisena.
Estrogeenillä eli naishormonilla on kuitenkin paljon muitakin tehtäviä kuin säädellä lisääntymiskykyä ja kuukautiskiertoa.
– Estrogeeni vaikuttaa muun muassa lihaksiin, luihin ja hermostoon, Laakkonen luettelee.
Monet kehon ikääntymiseen liittyvät muutokset kiihtyvät merkittävästi vaihdevuosien aikana.
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on tehty vaihdevuositutkimusta 1990-luvulta saakka.
Eija Laakkonen johtaa Gerontologian tutkimuskeskuksessa vuonna 2014 käynnistynyttä Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA) -tutkimusprojektia sekä sen Estrogeeni, mikro-RNA:t ja metabolisten toimintahäiriöiden riski -seurantatutkimusta.
ERMA-tutkimusprojektiin osallistui lähes 1 400 47–55-vuotiasta Jyväskylän seudulla asuvaa naista. Heistä yli 400 on ollut mukana pitkäkestoisissa seurantatutkimuksissa.
Vaihdevuosia on tutkittu paljon ja monesta näkökulmasta, mutta paljon on edelleen hämärän peitossa.
Laakkosen mukaan pitkiä seurantatutkimuksia on tehty melko vähän. Yksi syy tähän on vaihdevuosi-iän suuri vaihtelu. Varsinainen menopaussi ajoittuu yleensä noin 46 ja 55 ikävuoden välille.
– Tutkimushankkeita on siksi vaikea suunnitella, eikä yhden hankkeen rahoitus kestä kovin pitkään, Laakkonen sanoo.
Vaihdevuosien ajankohtaan vaikuttaa ainakin perimä. Toisaalta esimerkiksi tupakointi voi aikaistaa vaihdevuosia, ylipaino taas lykätä.
Selkeitä syitä sille, miksi vaihdevuosien ajankohta vaihtelee niin paljon, ei Laakkosen mukaan tiedetä.
Vaihdevuosi-iässä on syytä ihan erityisesti kiinnittää huomiota omaan lihaskuntoon.
Hanna-Kaarina Juppi
Vaihdevuodet vaikuttavat muun muassa naisen kehonkoostumukseen. Näitä muutoksia selvittää parhaillaan väitöskirjatutkija Hanna-Kaarina Juppi.
Vaihdevuosien hormonaaliset muutokset kiihdyttävät lihasmassan pienenemistä ja samalla kasvattavat kehon rasvamäärää.
Ennen vaihdevuosia naisilla on rasvakudosta tyypillisesti miehiä enemmän lantion ja reisien alueella, mutta keski-iässä rasvan jakaantuminen kehon eri osiin muuttuu.
Jupin tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että rasvaa alkaa vaihdevuosien myötä kertyä erityisesti vyötärön alueelle. Keskivartalon alueelle rasvaa kertyi vaihdevuosien aikana noin 100 grammaa vuodessa.
– Se on suhteellisesti aavistuksen enemmän kuin koko vartalon keskitahti, Juppi sanoo.
Koko kehossa rasvankertymisen vuositahti oli reilusta puolesta kilosta vajaaseen kiloon.
Rasvan sijainnilla on merkitystä terveydelle. Jos keskivartalossa on paljon rasvaa, se kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.
Hanna-Kaarina Jupin tutkimuksessa koko kehon lihasmassa pieneni perimenopaussin aikana keskimäärin 200 grammaa eli noin puoli prosenttia. Raajojen lihasmassa pieneni reilun prosentin. Perimenopaussi käsittää ajan hormonimuutosten alusta viimeisiin kuukautisiin ja vuoden niiden jälkeen. Tutkimuksen naisia seurattiin keskimäärin 1,3 vuotta.

Pudotus voi kuulostaa pieneltä, mutta se tapahtui isolle osalle tutkittavista. Jupin mukaan lihasmassan pienenemisen vaikutukset voivat muiden ikääntymismuutosten lisänä olla merkityksellisiä.
– Meillä tutkittavat olivat liikunnallisesti melko aktiivisia, mikä on saattanut vaikuttaa positiivisesti lihasmassaan, Juppi lisää.
Lihasvoima laskee ja keho rasvoittuu vähitellen iän myötä ihan kaikilla. Naisilla lihasvoimassa tapahtuu kuitenkin vaihdevuosi-iässä selkeä notkahdus. Erityisesti tämä koskee nopeaa voimankäyttöä.
Lihasmassan pieneneminen ja rasvamäärän kasvaminen voi olla salakavala yhdistelmä, sillä muutokset eivät välttämättä näy vaa’assa.
Eija Laakkonen huomauttaakin, että elämäntapoihin kannattaa kiinnittää huomiota viimeistään keski-iässä. Liikunnallinen elämäntapa ja terveellinen ruokavalio auttavat torjumaan kehon muutosten tuomia terveysriskejä.
Kyllä lihas vastaa, kun sitä treenaa.
Eija Laakkonen
– Jos on valmiiksi huonossa kunnossa, lihasvoima pienenee nopeammin tasolle, joka heikentää jo toimintakykyä, Laakkonen sanoo.
Toisaalta ei pidä ajatella, että peli on menetetty: huonokuntoinen 50-vuotias voi määrätietoisella liikkumisella olla vielä hyväkuntoinen 60-vuotias.
– Kyllä lihas vastaa, kun sitä treenaa.
Laakkonen muistuttaa, että lihaksilla on tärkeä rooli paitsi arjen toimintakyvyssä myös elimistön aineenvaihdunnan ja energiatasapainon säätelyssä.
– Kun lihaksilla liikutetaan kehoa, lihaskudos kuluttaa energiaa todella tehokkaasti.
Lihas on myös tärkeä kehon lämmönsäätelijä.
Tutkijat kuvailevat, että vaihdevuodet ovat paljon muutakin kuin kuumia aaltoja. Vaihdevuodet ovat kokonaisvaltainen muutos naisen kehossa, ja siksi niitä pitää tutkia ja niistä pitää puhua.
Vaihdevuosi-iässä tapahtuvat muutokset terveydessä ja sairastumisriskeissä on myös tärkeä tiedostaa, sillä ne vaikuttavat elämään vielä vuosikymmeniä eteenpäin.
– En tiedä, tulevatko ihmiset ajatelleeksi, että vaihdevuosi-iässä on syytä ihan erityisesti kiinnittää huomiota esimerkiksi omaan lihaskuntoon, Hanna-Kaarina Juppi sanoo.
Vaihdevuosien myötä riski monille aineenvaihdunnallisille sairauksille kasvaa. Kolesteroliarvot heikkenevät, ja sydän- ja verisuonisairauksien riski nousee.
Ennen vaihdevuosia naisilla on keskimäärin matalammat sydän- ja verisuonisairauksien riskit kuin miehillä, vaihdevuosien jälkeen ero tasoittuu.
100
Vaihdevuosien aikana rasvaa kertyi vyötärölle keskimäärin 100 grammaa vuodessa.