Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalaisessa taloyhtiössä satsataan yhteisöllisyyteen – asukkaiden yhteisellä luottokortilla on ostettu kerrostaloon niin pihagrilli kuin kuntosalilaitteet

Ihminen ei vuokraa pelkästään kattoa ja seiniä, vaan myös kohteen palvelut, sanoo Ville Kilpi Kojamosta.

Kun Tarja Leppänen muutti Jyväskylästä Vantaalle, hän kaipasi jutustelua naapureiden kanssa ja yhteistä tekemistä.

– Yhteisöllisyys luo turvaa ja antaa iloa elämään, Leppänen kertoo.

Leppänen asuu Veromiehessä Kojamon Lumo-vuokra-asunnossa. Leppänen muutti kerrostaloon juuri koronan alla. Koska yhteisöllisyys veti puoleensa, Leppänen lähti mukaan Lumo-tiimiin. Tiimi vastaa talon yhteisestä toiminnasta ja tapahtumista.

– Aluksi olin vain kuunteluoppilaana, mutta pian tiimi kaipasi uutta vetäjää ja lupauduin siihen, hän kertoo.

Leppänen on Lumo-tiimeineen suunnittelee tapahtumia ja toteuttaa asukkaiden toiveiden mukaisia hankintoja.

– Olemme uusineet pihaleluja ja hankkineet lapsille vieterikeinun, hän kertoo.

Yhteisöllisyys luo turvaa ja antaa iloa elämään.

Leppäsen kerrostalossa on 150 asuntoa. Vieressä sijaitsee kolme saman kokoista kiinteistöä. Jokaisella kiinteistöllä on omat Lumo-tiimit, jotka ovat myös yhdistäneet voimansa. Yhteistyössä tiimit kalustivat kuntosalin ja hankkivat pihagrillin. Myös yhteisiä tapahtumia on suunnitteilla, nyt kun koronarajoitukset ovat hellittäneet.

– Elokuussa järjestämme venetsialaiset, Leppänen sanoo.

Leppäsen tiimissä yhteisöllisyyttä on ollut aktiivisesti luomassa pari muuta henkilöä.

– Korona-aika on vaikuttanut, kun ei ole voinut tavata muita ihmisiä. Toivon, että lisää asukkaita innostuu mukaan tiimiin ja saamme lisättyä yhteistä tekemistä, hän sanoo.

Vantaalla 15 Lumo-kiinteistössä isännöitsijänä toimiva Maria Pottonen sanoo Lumo-tiimien olevan tärkeä linkki isännöitsijän ja asukkaiden välillä. Kun tiimi haluaa hankkia vaikkapa uuden kuntosalilaitteen, suunnitelma hyväksytetään Pottosella.

Ostokset tiimi sen sijaan hoitaa itse tiimin omalla luottokortilla, jossa katetta on kohteesta riippuen muutamia tuhansia vuodessa. Kate määräytyy asuinneliöiden mukaan.

– Kun ihmiset saavat aidosti vaikuttaa hankintoihin ja tapahtumiin, se lisää viihtyvyyttä, Pottonen sanoo.

Kojamo Oyj:n aluejohtaja Ville Kilpi kertoo yrityksen kiinteistöissä toimivan noin 470 Lumo-tiimiä. Kilven mukaan yhteistyö asukkaiden kanssa ja yhteisöllisyyden edistäminen nähdään todella tärkeänä myös tulevaisuudessa.

– Ihminen ei vuokraa pelkästään kattoa ja seiniä, vaan myös kohteen palvelut, Kilpi selvittää.

Kilpi nostaa kerhohuoneet yhteisöllisyyden lisäämisen esimerkiksi.

– Kun mennään ajassa kauemmas, kerhohuoneet olivat taloyhtiöissä hyvin aktiivisessa käytössä. Sitten tuli suvantovaihe, mutta viime vuosina yhteistilojen käyttömäärät ovat olleet koko ajan kasvussa, Kilpi sanoo.