Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niin saastaista, että työntekijä ei uskaltanut syödä mitään – SK: Palkitun McDonald's-yrittäjän ravintoloissa isoja ongelmia

Pikaruoka-alan ongelmat eivät rajoitu viime aikoina otsikoissa oleviin Hesburgeriin ja Espresso Houseen, selviää Suomen Kuvalehden (SK) jutusta.

Palkitun McDonald's-yrittäjän ravintoloiden työntekijät kertovat lehdelle huonoista työoloista ja huonosta hygieniasta. Yrittäjä pyörittää pääkaupunkiseudulla seitsemää "Mäkkäriä".

– Ravintolassa oli niin saastaista, että neljän päivän aikana en uskaltanut syödä siellä mitään, vettä join, koska oli pakko juoda. Laitteet olivat todella likaisia, kastikepumput ja tasot juomien valutus- ja jälkkäriasemalla niin tahmeita ja likaisia, että kun niihin koski, niin omat kädet sotkeentui, kertoo Vantaan Tuupakan McDonald’s-ravintolassa tuurausvuoroja tehnyt työntekijä Suomen Kuvalehdelle.

Eräs työntekijä kertoo kollegoidensa myös esimerkiksi kaivaneen korvaansa ja koskeneen sen jälkeen asiakkaille tehtäviin purilaisiin paljain käsin. Toinen sanoo nähneensä, kuinka nugetteja sääntöjen vastaisesti syötiin paljain käsin ja sen jälkeen omassa suussa käyneillä sormilla käsiteltiin asiakkaiden ruokaa.

Asiakkaille on työntekijöiden mukaan myös myyty liian kauan seissyttä ruokaa, joka ketjun määräysten mukaan olisi pitänyt heittää hävikkiin.

Myöskään grillejä ja pirtelökoneita ei haastateltavien mukaan pesty ketjun määräysten mukaisesti.

Laitteiden pesu jäi työntekijöiden mukaan pitkälti siksi, että sitä ei vain ehditty tehdä. Haastateltujen mukaan työvuoroissa oli jatkuvasti liian vähän väkeä, jotta työtä olisi pystytty tekemään järkevällä tahdilla.

– Jumalattomassa kiireessä taukoja jäi pitämättä. Oli vaikea päästä käymään edes vessassa tai juomassa, vuoropäällikkö kuvailee SK:lle.

Eräs SK:n haastateltava kertoo jääneensä uupumuksen vuoksi sairauslomalle ja irtisanoutuneensa sitten.

Yrittäjä Esa Soininen kertoo jutussa, että vähäinen työntekijämäärä on johtunut työvoimapulasta.

Eniten moitteita saavat yrittäjän Vantaalla omistamat ravintolat. Erityisesti haastatellut työntekijät ihmettelevät Tuupakan alkeellista hygieniaa. Tuupakka valittiin vuoden McDonald’siksi vuonna 2015.

Suomen Kuvalehden juttu perustuu kuuden pikaruokaketjun ravintoloissa työskennelleen haastatteluihin. Joukossa on työntekijöitä ja väliportaan esimiehiä. Heillä on kaikkiaan useiden vuosien työkokemus.