Lapsi vajosi uimarannalla pinnan alle – Tuomo, 40, tarttui viime hetkellä pieneen käteen: "Tajusin, että kaikki on kiinni sekunneista"

Kavereidensa kanssa uimarannalla ollut pikkupoika oli hukkua. Vantaallakin riittää Keravanjoen varressa sijaitsevia uimarantoja, joissa kannattaa olla lasten kanssa varovainen.

Aurinkoinen kesäpäivä Helsingin Tapaninvainion uimarannalla oli viime lauantaina saada karmean käänteen.

Lähistöllä asuva Tuomo Neuvonen, 46, oli tullut Vantaanjoen varrelle omien 5- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa viettämään mukavaa rantapäivää.

– Lapset leikkivät rannalla ja pääsin itsekin nauttimaan auringosta.

Paikalla oli paljon muitakin lapsia ja aikuisia. Neuvonen huomasi, että vieressä oli kolme arviolta 6–9-vuotiasta poikaa leikkimässä pallolla heitellen sitä veteen. Sitten hän huomasi, että pienin lapsista lähti hakemaan kauemmaksi veteen lentänyttä palloa ja alkoi yhtäkkiä painua pinnan alle.

– Jostain syystä satuin juuri sillä hetkellä vilkaisemaan jokeen päin ja näin, kun nuorin lapsista valahti veteen. Kaikki kävi äänettömästi ja nopeasti. En ollut uskoa silmiäni.

Poika räpiköi vedessä, heilutti käsiään ja painui jälleen pinnan alle. Neuvonen katsoi pojan selviytymistaistelua vedessä vain silmänräpäyksen, otti jalat alleen ja juoksi tummaan veteen.

Poika oli järkyttynyt ja meni shokkiin, mutta virkosi.

– Huusin että hei! Se kiinnitti varmasti muidenkin rannalla olevien huomion. Ajattelin, että jos en nyt pääse ottamaan häntä kiinni, en tule löytämään häntä enää. Tajusin, että kaikki on kiinni sekunneista.

Äkkisyvänä tunnetun rannan vesi on tummaa. Joessa on virtausta. Neuvonen pelkäsi, ettei virtauksen vuoksi löydä enää poikaa vedestä. Kuin ihmeen kaupalla hän yhtäkkiä tunsi veden alla pienen käden, johon tarttua. Käsi puristi kovaa takaisin. Neuvonen sai vedettyä pojan vedestä, nostettua syliinsä ja kannettua rannalle.

– Poika oli järkyttynyt ja meni shokkiin, mutta virkosi. Pojat jatkoivat leikkejään, mutta eivät menneet enää veteen. En itsekään voinut lähteä heti pois.

Neuvonen oli itsekin järkyttynyt tilanteesta ja pystyi hetken vain istumaan rannalla ja miettimään, mitä juuri tapahtui.

– Olin niin järkyttynyt, että vasta myöhemmin tajusin, että olisin voinut yrittää tavoittaa pojan vanhempia.

Neuvonen ei kuitenkaan koko aikana nähnyt aikuisia, jotka olisivat olleet liikkeellä nuoren poikaporukan mukana.

Helsingissä on 24 kaupungin uimarantaa, joista puolet on valvottuja. Tapaninvainio ei ole.

– On vaikea kuvitella, että noin pientä rantaa ruvettaisiin valvomaan. Tapaninvainiossa on porukkaa, mutta ei riittävästi. Jos siellä olisi tuplamäärä ihmisiä, valvontaa laitettaisiin myös sinne, toteaa Helsingin uimarantojen tiimiesihenkilö Jukka Lundgren.

– Esimerkiksi Puotilan uimaranta on noin kolme kertaa isompi, eikä sielläkään ole valvontaa.

Rannan äkkisyvästä profiilista johtuen Lundgren kuvailee uimarantaa varsinkin uimataidottomille suorastaan vaaralliseksi.

– Ranta on äkkisyvä ja vesi on virtaava. Siellä vaaditaan vanhemmilta aivan erityistä huomiota. Uimataidottoman lapsen kanssa pitäisi olla käden mitan päässä, Lundgren muistuttaa.

Rannalla on huomiota herättävän kokoinen Äkkisyvää-varoitustaulu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut