Kaivot heijastavat monesti vanhojen tilojen mennyttä elämää, elinkeinoja ja luontoa.
Vantaanlaaksossa sijaitsevan keskiaikaisen Mårtensbyn kyläpaikan Lillaksen tilalta löytyi Vantaan kaupunginmuseon arkeologisilla kaivauksilla kaivo vuonna 2011.
Kaivosta on aikanaan saatu elintärkeää vettä talouteen. Kaivo voi myös olla arkeologille oikea aarreaitta. Kaivojen kosteassa maassa on nimittäin saattanut säilyä orgaanista jätettä, kuten puuta, joka muuten olisi hajonnut ja maatunut Suomen happamassa maaperässä.
Lillaksen kaivosta löytyi satoja vuosia vanhoja puuastioiden palasia. Kaivosta otetuista näytteistä löytyi myös viljojen ja kasvien siemeniä. Näiden lisäksi kaivo oli muodostunut kuolemanloukuksi useille ötököille, joiden jäänteet tulivat esille kaivausten yhteydessä.
Kaivon puut oli kaadettu talvikaudella 1776–1777.
Siementen ja ötököiden avulla arkeologit pystyivät rakentamaan monipuolista kuvaa vanhan tilan elämästä, elinkeinoista ja luonnonympäristöstä.
Kaivon hirsistä tehtiin lisäksi niin kutsuttu dendrokronologinen ajoitus. Sen avulla määritetään puun kaatamisen ajankohta tutkimalla puun vuosirenkaita, jotka kasvavat vuosittain eri lailla riippuen luonnon olosuhteista.
Tutkimuksissa selvisi, että Lillaksen kaivon puut oli kaadettu talvikaudella 1776–1777.
Joiltakin kesämökeillä saattaa edelleen löytyä pihalta kaivo, mutta muuten vesi tulee yleensä taloihin helposti vesijohtoja pitkin.
Vanhat kaivot on turhina ja vaarallisina usein peitetty maan alle. Siellä ne saavat odottaa, kunnes arkeologit löytävät ne uudelleen joskus tulevien vuosien aikana.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.
Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä.