Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Timo Averjanoville moni tavanomainen asia arjessa on vaikeaa ja jopa mahdotonta, mutta pöytätenniksessä 28-vuotiaalle vantaalaiselle ei löydy Suomessa vertaa

Tikkurilalaista pöytätennisseura TIP-70:ää edustava Timo Averjanov ei anna kehitysvamman lannistaa.

Pieni, lähes höyhenenkevyt valkoinen pallo singahtelee pelipöydällä verkon yli puolelta toiselle.

Pöydän toisella puolella on vantaalainen Timo Averjanov, 28, jolle moni arkinen asia on kehitysvammaisuuden vuoksi vaikea, jopa mahdoton suorittaa. Averjanovin pääkoppa kun käskyttää raajoja ja kehoa tietyissä asioissa kuin hidastetussa filmissä. Pöytätenniksen parissa viivettä ei ole. Ainakaan sitä ei huomaa.

Ilolassa asuva Averjanov saavutti kuukausi sitten Suomen ensimmäisen pöytätennismitalin kehitysvammaisille tarkoitettujen Special Olympics -kilpailujen historiassa. Hän oli Maltalla pelatussa turnauksessa hopealla. Vain unkarilainen Thomas Kiss oli Averjanovia etevämpi. Häneltäkin vantaalainen vei avauserän, ja ratkaiseva neljäs erä meni jatkopalloille.

Averjanovin mainio toukokuu jatkui heti perään Special Olympics Sports Festival -kilpailuissa Koldingissa Tanskassa. Siellä hän oli kaksinpelissä ylivoimainen ykkönen voitettuaan kaikki kahdeksan otteluaan puhtaasti 3–0.

Averjanoville ei luonnollisestikaan löydy kehitysvammaisten keskuudesta Suomessa vastusta. Mutta hän pystyy mainiosti harjoittelemaan terveiden pöytätennispelaajien kanssa. Eikä verkon toisella puolella suinkaan sovi löysäillä, jos aikoo pärjätä Averjanoville.

Averjanov on kansainvälisen pöytätennisliiton virallisessa luokituksessa kehitysvammaluokka 11:n ainoa suomalainen – ja itse asiassa ainoa pohjoismaalainen – pelaaja. Mutta hän on myös Suomen Pöytätennisliiton rating-listalla terveiden pelaajien joukossa ja koko ajan nousussa.

Pöytätennis onkin yksi niistä melko harvoista urheilulajeista, joissa kehitysvammainen pystyy periaatteessa kilpailemaan terveiden kanssa tasavertaisesti. Averjanov on osoittanut, että näin on myös käytännössä.

Averjanov saa valioluokan valmennusta, sillä hän kuuluu tikkurilalaiseen TIP-70 -pöytätennisseuraan ja seurassa valmentaa Suomen miespelaajien terävimpään kärkeen kuuluva, maajoukkuepelaajiakin valmentava Samuli Soine. Averjanovia hän on valmentanut nyt runsaan vuoden.

– Toki Timon valmentamisessa on haasteensa, mutta kyllä hän sisäistää ohjeet hyvin, Soine sanoo.

– Joitakin asioita joutuu Timon kanssa käymään normaalia enemmän läpi, mutta muun muassa pelitaktiikkaa hän pystyy toteuttamaan ongelmitta.

Averjanov on harrastanut pöytätennistä jo useita vuosia. Tikkurilalaisseuraan hän vaihtoi runsas vuosi sitten.

– Siitä alkoi todellinen kehitys, Timon isä Petr Averjanov sanoo.

– Soine ei yrittänyt liikaa muuttaa Timon tekniikkaa vaan yritti löytää keinot parantaa tiettyjä asioita hänen pelaamisessaan. Timolla oli aiempien vuosien aikana ollut kymmenkunta eri valmentajaa, mutta heidän oli vaikea ymmärtää, ettei kehitysvammaiselle välttämättä sovi samat systeemit kuin terveille.

Petr-isä on Timon avustajana kisamatkoilla, mutta joskus hän joutuu operoimaan valmentajan tittelillä.

– Kisamatkoille on vaikea saada "oikeaa" valmentajaa mukaan, varsinkin kun Timo ei ole virallisesti paramaajoukkuepelaaja.

Heinäkuun puolivälissä Timo Averjanov hyökkää seuraavan haasteensa kimppuun, kun kehitysvammaisten urheilun VIRTUS-järjestön EM-kilpailut pelataan Puolan Krakovassa.

– Ainakin joitakin minulle ennestään tuttuja tšekkiläisiä, puolalaisia ja unkarilaisia pelaajia tulee myös. Ja japanilaisiakin siellä on. Heidän kanssaan on sitten mukava puhua. Osaan nimittäin pari sanaa japania, Timo Averjanov kehaisee.

– Mutta japanilaisia on vaikea voittaa, Averjanov tietää. Hän on Vantaan kaupungin kumppaniurheilija.

– Se merkitsee minulle paljon.

Pöytätenniksen lisäksi Averjanov harrastaa keilailua.

– 300:n kaatoja ei ole vielä tullut. 289 on toistaiseksi paras.