Vantaan kaupunki aikoo myydä yli 150 vuokra-asuntoa ja kokonaisia asuintaloja – Tuloiksi arvioidaan 50–100 miljoonaa euroa

Hyvinvointialueen toivotaan ottavan kokonaisvastuun henkilökunnan palvelusuhdeasunnoista.

Suuri määrä Vantaan kaupungin omistamia vuokra-asuntoja on menossa myyntiin lähivuosina, kun kaupunki jatkaa talouden tasapainottamiseksi laadittua tuottavuus- ja kasvuohjelmaa. Näin on linjannut kaupunginhallitus.

Kiinteistöhallinta ja asuminen -palveluyksikkö on perannut omistuksia ja myyntiin suunnitellaan laitettavaksi yksittäisiä asuinhuoneistoja ja kokonaisia asuinrakennuksia. Rahaksi on aikomus panna myös ulkopaikkakunnilla sijaitsevia kiinteistöjä, kuten kokonainen saari Sipoosta. Lisäksi ensi vuonna aloittavan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käytössä olevia sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen kiinteistöjä mukaan lukien palvelusuhdeasuntoja on tarkoitus laittaa myyntiin.

Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari arvioi, että myyntituloja voidaan saada yhteensä 50–100 miljoonaa euroa.

– Tuloihin vaikuttavat muun muassa myöhemmin tehtävät kuntoselvitykset ja vuokrasopimukset. 50–100 miljoonaa on puhdas arvio, Kari korostaa.

Myyntilistalle on nostettu muun muassa yksiösalkku, joka käsittää yhteensä 84 yksiön osakkeet. Asunnot sijaitsevat eri puolilla kaupunkia 1950–80-luvuilla rakennetuissa taloissa.

Ne ehdotetaan myytäväksi vapaille markkinoille heti, kun asuntoja vapautuu vuokralaisilta ja viimeiset 2024. Samaa suunnitellaan niin sanotulle pasut-salkulle, joka sisältää 67 palvelusuhdeasuntoa. Ne sijaitsevat 1960–90-luvuilla rakennetuissa taloissa useassa eri kaupunginosassa.

Palvelusuhdeasunnot eivät ole olleet kovassa huudossa viime vuosina, vaikka niiden vuokrat ovat vapaita markkinoita edullisempia. Kari sanoo, että palvelusuhdeasunnot sijaitsevat taloissa, joihin on kertynyt korjausvelkaa.

Emme heitä ketään ulos.

– Kaupungin ei ole järkevää pitää tyhjiä asuntoja. Tyhjänä olevat ja tyhjiksi tulevat ehdotetaan myytäväksi, Kari sanoo.

Lue myös: Vanhat ja asuntolatyyppiset työsuhdeasunnot eivät kiinnosta Vantaan kaupungin työntekijöitä – Kymmeniä asuntoja seisoo tyhjillään

Sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen kiinteistöistä, kuten terveysasemista ja palvelusuhdeasunnosta, kaupungin on hankkiuduttava eroon, koska lain mukaan kaupunki ei voi omistaa niitä siirtymäajan jälkeen. Työntekijätkin siirtyvät kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelukseen. Sen jälkeen Vantaan kaupungin palvelusuhdeasunnoissa voivat asua palvelusuhde-eduin vain kaupungin omat työntekijät ja muut "tavallisen" vuokralaisen ehdoin.

– Kaupunkitilalautakunnan päätöksen perusteella kaupunki lähtee siitä, että ensisijaisesti hyvinvointialue ottaisi vastuulleen nykyisten asuntojen vuokraamisen työntekijöilleen, jolloin palvelusuhdeasuntojen ehdot säilyisivät.

– Emme heitä ketään ulos, Kari rauhoittelee asukkaita.

Henkilöstön vuokraetujen säilymiseksi Kari toivoo, että hyvinvointialue ottaisi kokonaisvastuun palvelusuhdeasunnoista heti ensi vuoden alusta.

Lue myös: Huimat vuokrankorotukset hämmentävät asukkaita Vantaalla – Neliövuokriin korotusta jopa 57 prosenttia

Kokonaisia taloja kaavaillaan myytäväksi Katriinan sairaalan tuntumasta Seutulasta, Kielotieltä Tikkurilasta ja Kuninkaalasta.

Asunto-osakeyhtiö Vantaan Sepänpuisto Kuninkaalan Taostiellä käsittää yhteensä 41 asuntoa. Vuonna 1990 valmistuneen yhtiön asunnoista suurin osa on yksiöitä. Suunnitelmissa on ensin selvittää väljän tontin täydennysrakentamismahdollisuutta yhdessä kaupungin omistaman VAV-konsernin kanssa ja myydä se sitten VAV:lle.

Seutulassa kaupunki omistaa asunto-osakeyhtiö Vantaan Katriinanrinteen, jonka 40 asuntoa sijaitsevat Knaapinkuja 10:ssä. Neljän talon kokonaisuus on valmistunut 1991. Taloissa on 32 kaksioita ja kahdeksan kolmioita. Vuonna 1981 rakennetussa Knaapinkuja 8:ssa on yhteensä 11 kolmen sekä neljän huoneen ja keittiön perheasuntoa.

Katriinana sairaalan laaja alue on muutoinkin kaupungin tutkailtavana, sillä sairaalan nykyinen käyttö päättyy todennäköisesti 2020-luvun lopulla ja sille voidaan suunnitella uutta, kuten lisää asuntoja. Katrinebergin kartanon ja sen lähiseudusta, noin 120 hehtaarin alueesta, on valmisteilla kehityskuva, joka antaa suuntaviivoja alueen asemakaavoitukseen.

Tikkurilasta myyntiin on mahdollisesti tulossa Kielotie 42, jossa sijaitsee 1952 valmistunut kerrostalo. Siinä on 12 asuntoa.

Myyntilista jäi kaupunkitilalautakunnassa pöydälle viime viikolla. Se tulee uudelleen käsittelyyn 10. elokuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut