Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sato aikoo panna roskaamiselle stopin Hakunilassa kameravalvonnalla – jatkossa asukkaalle voi napsahtaa mojova lasku sääntöjen rikkomisesta

Vuokra-asuntoyhtiö Sato asennuttaa valvontakameroita muutaman Hakunilan taloyhtiönsä luo roskaamisen takia.

Tavoitteena on saada kuriin pitkään jatkunut asukkaiden välinpitämättömyys jätteiden keräyspisteiden käytössä ja minimoida roskaamisesta koituvat harmit.

Kameroita asennetaan kesäkuun aikana Raudikkokuja 3:n, 5:n ja 10:n yhteisen jäteaseman viereen.

Saton mukaan asukkaiden piittaamattomuudesta aiheutuu sille tuntuvia kustannuksia. Kun roskapusseja, biojätteitä ja pahveja ei viedä jäteastioihin ja roskakatoksen lattia täyttyy roskista, jätehuolto laskuttaa asuntoyhtiötä ylimääräisestä työstä. Tilan kertatyhjennys ja siivous maksaa noin 1 500 euroa.

– Kameravalvonnan avulla meillä on mahdollisuus tunnistaa vastoin sääntöjä toiminut asukas ja laskuttaa jätepisteen ylimääräisestä tyhjennyksestä ja siivouksesta aiheutunut kustannus. Laskun suuruutta arvioidaan tapauskohtaisesti, sanoo Saton palvelujohtaja Johanna Vaara.

Roskaaminen ja jätepisteiden epäsiisteys vaikuttavat merkittävästi asukkaiden viihtyvyyteen ja tyytyväisyyteen.

Vantaan Sanomat kertoi hiljattain (VS 4.6. 2022) Hakunilaa piinaavasta roskaamisongelmasta, joka houkuttelee rottia asuinalueelle.

Jutussa Vaara kertoi, että Sato rakennuttaa vuokra-asuntoja Raudikkokuja 7:ään Raudikkokuja 3:n, 5:n ja 10:n parkkialueille, mikä on aiheuttanut roskaamishaittaa alueilla.

Hakunilan Huollon huoltopäällikkö Petteri Niemeläinen puolestaan myönsi, että Raudikkokujan ja joidenkin muidenkin talojen ajoittainen roskaisuus on voinut johtua osin myös Hakunilan Huollon aliurakoitsijan toiminnasta.

Roskaamisen pääsyynä Niemeläinen piti kuitenkin ihmisten välinpitämättömyyttä.

Sato on koettanut aiemmin puuttua roskaamiseen muistuttamalla asukkaita jätekeräyksen säännöistä sekä opastamalla heitä jätteiden kierrätyksessä ja lajittelussa, mutta toimet eivät ole tuottaneet toivottua tulosta.

Nyt yhtiö aikoo panna piittaamattomuudelle stopin kameravalvonnalla.

– Osa Hakunilassa sijaitsevien vuokrakotiemme jätepisteistä sijaitsee kulkureittien varrella, ja valvonnalla haluamme varmistaa myös, että jätepisteet ovat vain asukkaidemme käytössä. Kokemuksiemme mukaan kameravalvonnalla on saatu joissain kohteissa vähennettyä jätteisiin ja roskaamiseen liittyviä haasteita, Vaara selvittää.

Kameravalvonnan lisäksi Sato aikoo tuoda Raudikkokujalle asumisneuvojia, jotka opastavat asukkaita jäteasioissa henkilökohtaisesti.

– Roskaaminen ja jätepisteiden epäsiisteys vaikuttavat merkittävästi asukkaiden viihtyvyyteen ja tyytyväisyyteen. Siksi teemme kaikkemme, että saisimme näihin liittyvät haasteet Raudikkokujalla korjattua, Vaara summaa.