Moni pappi on valmis vihkimään, mutta Vantaalla vain harva kirkko on sateenkaariparien käytettävissä – "Totta kai meillä voi päästä vihille"

Samaa sukupuolta olevien vihkimiseen myönteisesti suhtautuvia pappeja löytyy kuitenkin useita.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisessä on erilaisia käytäntöjä Vantaan seurakunnissa. Vantaan Sanomat teki soittokierroksen seurakuntiin ja kysyi, mitä vastataan sateenkaaripareille, jotka kysyvät mahdollisuutta vihkimiseen.

Siitä, saako samaa sukupuolta olevia pareja vihkiä, päättää kunkin seurakunnan seurakuntaneuvosto. Vihkimiselle myönteisiä pappeja löytyy monesta seurakunnasta, mutta tilojen käyttöä sallii vielä harva.

Vantaankosken seurakunnassa suhtautuminen samaa sukupuolta olevien vihkimiseen on positiivinen. Vantaankoskella seurakunnan tilat ovat vapaassa käytössä myös sateenkaaripareille.

– Totta kai meillä voi päästä vihille! painottaa Vantaankosken seurakunnan vs. kirkkoherra Auli Saarsalmi–Paalasmaa.

– Meillä on useita pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään, hän jatkaa.

Vantaankoskella päätös myönteisestä linjasta on tehty jo muutamia vuosia sitten. Saarsalmi-Paalasmaa arvioi, että vuosittain seurakunnan papit vihkivät muutamia sateenkaaripareja.

Vantaan ruotsinkielinen seurakunta, Vanda svenska församling, haluaa niin ikään palvella myös samaa sukupuolta olevia pareja.

– Meillä on päätetty, että kaikkia vihkipareja kohdellaan samalla tavalla ja kaikki saavat vihkipalvelun, kertoo Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan vs. kirkkoherra Anu Paavola.

Toivon, että kirkkomme löytää tähän molempia näkökulmia arvostavan päätöksen.

Paavolan mukaan ruotsinkielisen seurakunnan kautta voi varata vihkimisen Helsingin pitäjän Pyhän Laurin kirkkoon tai muuhun kuin seurakuntien tilaan.

– Vihkiä voi vaikka kotipihalla tai muussa juhlapaikassa, Paavola kertoo.

Paavolan mukaan seurakunta järjestää sateenkaariparille sellaisen papin, joka suhtautuu asiaan hyvällä mielellä ja hoitaa tilaisuuden laadukkaasti.

Korson seurakunnan kirkkoherra Tuomas Antolan mukaan asialle myönteisiä pappeja löytyy, mutta seurakunnan tiloja ei voi käyttää samaa sukupuolta olevien vihkimiseen, koska seurakuntaneuvosto ei ole tehnyt asiasta päätöstä, joka sen mahdollistaisi.

– Vantaan seurakunnilta löytyy kyllä tiloja, joiden käytöstä on kaikki vihkimiset mahdollistavat päätökset tehty, Antola toteaa.

Samassa tilanteessa ollaan Tikkurilan seurakunnassa.

– Kirkkotilan käytöstä on toistaiseksi sellainen linjaus, että samaa sukupuolta olevia ei Tikkurilan kirkossa vihitä Tikkurilan seurakunnan palveluna. Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kautta vihille voi kuitenkin päästä. Papeilla on vapaus toimia ja mennä toisen seurakunnan tiloihin vihkimään seurakunnan luvalla ja vihkiparin pyyntönä, kertoo Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Silvastin mukaan kevään aikana Tikkurilan seurakuntaan tuli muutama vihkimispyyntöjä sateenkaaripareilta. Silvast painottaa, että mikään pari ei jää vihkimättä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Tikkurilan seurakunnasta ohjataan sateenkaariparit vihkimisen salliviin seurakuntiin. Silvast toivoo, että kirkko valtakunnallisesti tekisi asiaan yhtenäisen linjan, joka mahdollistaa sujuvan ja arvostavan palvelun myös sateenkaaripareille.

Rekolan seurakunnan vt. kirkkoherra Satu-Elina Ansaksen mukaan seurakunnan tiloissa ei toistaiseksi vihitä sateenkaaripareja.

– Sateenkaarimessuja meillä on ollut, mutta vihkimisten sallimisesta seurakuntaneuvosto ei ole tehnyt linjausta. Meidän tiloja voi varata samaa sukupuolta olevien parien avioliiton vapaamuotoisiin rukoushetkiin ja näiden rukoushetkien yhteydessä vietettäviin juhliin, Ansas toteaa.

Ansaksen mukaan kyselyitä asiaan liittyen tulee hyvin harvoin.

– Arvelen, että pareilla on monesti tiedossa pappi, jonka avulla mietitään myös vihkitilaa Ansas selvittää.

Hakunilan seurakunnassa ei niin ikään ole tehty linjausta tilojen käytöstä sateenkaariparien vihkimiseen. Kirkkoherra Hans Tuomisen mukaan kyselyjä juhlien viettämiseen ei ole tullut.

– Pidän tärkeänä, että jokaista ihmistä kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen jakaa seurakunnissa mielipiteitä samalla tavoin kuin koko kirkossamme. Toivon, että kirkkomme löytää tähän molempia näkökulmia arvostavan päätöksen, Tuominen sanoo.

Myös Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherra Matti Hyry kertoo, että seurakunnassa noudatetaan sitä päätöstä, joka kirkossa on tällä hetkellä ovat voimassa. Hyryn mukaan myöskään kyselyitä sateenkaaripareilta ei ole tullut.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut