Mansikkasadosta odotetaan todella hyvää Vantaalla – pääsatokausi vain on myöhässä

Tämänkesäisestä mansikkasadosta on tulossa Vantaalla todella hyvä, mutta se on vain myöhässä.

Näin arvioi viljelijä Vesa Koivistoinen, joka vastaa Marjex Mansikkapaikan mansikkapelloista Koivukylässä.

Viime syksy ja talvi olivat mansikkasadon kannalta suotuisia.

– Syksyllä sateli sopivasti vettä ja oli mukavan lämmintä. Tuolloin muodostui runsaasti ruusukkeita, joista tulevat mansikoiden kukkavarret. Alkukesästä kukinta on ollut tosi reilua, mikä tarkoittaa hyvää mansikkasatoa, Koivistoinen kertoo.

Raakileet kehittyvät hitaasti, ja tulee kokoa.

Koivistoisen mukaan mansikat kypsyvät tänä kesänä suuriksi ja makeiksi. Se johtuu alkukesän viileistä, sateisista säistä.

– Raakileet kehittyvät hitaasti, ja tulee kokoa, Koivistoinen selittää.

Samalla kolea ja kostea alkukesä on aiheuttanut sen, että pääsatokausi on tänä vuonna tavallista myöhemmin, 7.–10. heinäkuuta.

– Yleensä se ajoittuu kesä–heinäkuun vaihteeseen. Viime vuonna pääsatokausi oli poikkeuksellisesti jo ennen juhannusta, Koivistoinen kertoo.

Tällä hetkellä mansikkaa on vielä hyvin niukasti pelloilla. Avomaan palkkapoimijat aloittavat urakkansa Vantaalla ensi maanantaina. Koivukylässä on 50 hehtaaria mansikkapeltoa.

Itsepoiminta alkaa suunnitelman mukaan 7.–10. heinäkuuta, mutta asiakkaat saattavat päästä pelloille jo aiemmin.

– En ole sääprofeetta, mutta säätiedotus näytti 30:tä lämpöastetta viikonlopuksi. Jos on 25–30 astetta pitempään, mansikat voivat kypsyä nopeammin ja itsepoiminta alkaa jo heinäkuun alussa, Koivistoinen kertoo.

Koivistoisen Mansikkapaikka myi Vantaan ja Hollolan tilat keväällä uudelle omistajalle, ja nyt Vantaan tilan nimenä on Marjex Mansikkapaikka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut