Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisille turkistarhoille salakuljetettiin yli miljoona kiloa korona-altistunutta rehua

Turkistarhoille toimitettu rehu on voinut olla saastunut koronaviruksella tai muilla eläintautien aiheuttajilla, tiedottaa Tulli.

Tulli on suorittanut esitutkinnan elintarvikeketjuun liittyvästä rikostapauksesta, jossa epäillään eläinperäisen rehuraaka-aineen salakuljetusta Tanskasta Suomeen.

Ruokaviraston arvion mukaan menettely on aiheuttanut vakavan eläintautien leviämisriskin Suomeen. Tällaisia tauteja ovat muun muassa erilaiset kalataudit, salmonella sekä korona. Menettelystä voidaan katsoa aiheutuneen vaaraa ihmisten terveydelle ja vakavaa vaaraa eläinten terveydelle.

Tulli kertoo suomalaisen turkisrehusekoittamon tuoneen vuonna 2021 Tanskasta rehun raaka-aineeksi kalajätettä, jota oli säilytetty samoissa tiloissa Tanskassa koronaepidemian vuoksi lopetettujen minkkien ruhojen kanssa.

Tanskalaisen yrittäjän olisi pitänyt hakea etukäteen Ruokavirastolta lupa tuotteen lähettämiselle Suomeen tuotteen sisältämän korkeamman eläintautiriskin vuoksi.

Kalajätettä oli tuotu Pohjanmaalla sijaitsevalle turkisrehusekoittamolle yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa eli 45 rekkakuormallista. Kyseisestä tuotetta sisältävää rehua toimitettiin kevään ja kesän 2021 aikana noin 50 turkistarhalle Pohjanmaalla. Maahantuontiarvo kokonaiserälle on ollut yli 200 000 euroa.

Suomessa rikoksista epäiltynä on kolme rehusekoittamon toiminnasta vastaavaa henkilöä. Rehusekoittamo on toiminut alalla jo useita vuosikymmeniä ja toimittanut rehua useille kymmenille Pohjanmaan turkistarhoille. Suomen Tulli on tehnyt yhteistyötä Tanskan poliisin kanssa asian selvittämiseksi.

Vastaavaa rikostutkintaa ei ole Tullin ja Ruokaviraston tietojen mukaan tehty aiemmin Euroopassa, ja Ruokavirasto pitääkin Suomessa tehtävää rikostutkintaa merkittävänä. Asia siirtyy syyteharkintaan Syyttäjälaitokselle syksyn aikana.