Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Oikeuden tuore päätös suitsii kauppojen tuloa Porttipuistoon, Tammistoon ja Vantaanporttiin

Hallinto-oikeus torppasi Vantaan mahdollisuudet sallia jatkossakin suurten erikoiskauppojen rakentamisen Porttipuistoon, Tammistoon ja Vantaanporttiin. Oikeuden mielestä uusien suurien erikoiskauppojen salliminen mainituille alueille olisi maakuntakaavan vastaisia.

Esimerkkinä suurista erikoiskaupoista Vantaan yleiskaavapäällikkö Mari Siivola mainitsee isot urheiluliikkeet. Samaan luokkaan kuuluvat myös esimerkiksi suuret kodinkone- ja huonekalumyymälät.

Oikeuden päätös perustui Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) Vantaan yleiskaavasta tekemään valitukseen.

– Tiistaina 28. kesäkuuta annettu päätös ei tullut yllätyksenä, koska maakuntakaavaa koskeva ristiriita oli tiedossa, Siivola toteaa.

Hän lisää, että alueille saa tämänkin jälkeen sijoittaa merkitykseltään paikallisia vähittäiskaupan suuryksiköitä.

Vantaa antoi elyn valitukseen oman lausuntonsa toukokuussa 2021. Siinä todettiin Porttipuiston, Tammiston ja Vantaanportin olevan jo nykyisin monipuolisia ja hyvin saavutettavia kaupan keskittymiä. Niillä sijaitsee tälläkin hetkellä erikoiskauppoja, eikä yleiskaavan ratkaisujen katsottu aiheuttavan merkittäviä kaupallisia vaikutuksia läheisiin keskusta-alueisiin.

Lisäksi kaupunki muistutti, että niin Porttipuisto, Tammisto kuin Vantaanportti sijaitsevat tiiviin kaupunkirakenteen sisällä ja niiden lähialueilla on paljon asukkaita. Poikittaisten joukkoliikenneyhteyksien kehittyessä niiden saatavuus paranee entisestään.

Vantaan kaupungilla on mahdollisuus hakea päätökseen valitusoikeutta korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaantipäivästä.

Lue myös: Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"

S-marketin tulo Porttipuistoon sai sinettinsä – "Pidämme mahdollisena, että kauppa avautuisi jo syksyllä"