Kielloista huolimatta koiria ja kissoja tuodaan Kuusijärvelle ja Vetokannakselle – Kaupungineläinlääkäri muistuttaa missä koiraa saa uittaa

Koirien uittaminen ja ulkoiluttaminen yleisillä uimarannoilla on kielletty. Siitä huolimatta Kuusijärven ja Vetokankaan alueilla nähdään aina silloin tällöin koiria. Koirien lisäksi rantojen laitamille on tuotu kissoja, Vantaan rantavastaava Elisa Latvasto-Hyvärinen kertoo.

Rantavastaava ei usko, että koiransa ranta-alueelle tuova tekee niin muita ärsyttääkseen tai kapinoidakseen. Kyse on hänen mukaansa usein siitä, ettei tiedetä muutakaan paikkaa, jossa koiraa voisi uittaa. Kielloista huolimatta lemmikille halutaan tarjota mahdollisuus viilentävään uintiin hellepäivänä.

Latvasto-Hyvärinen pohtii, että onko koirien uimapaikoista tiedotettu Vantaalla riittävästi.

– Kaikki eivät tiedä, että koirille löytyy oma uimaranta aivan Vetokannaksen uimarannan lähistöltä. Uimapaikka on Keravanjoen rannalla ja perille on viitoitus.

Latvasto-Hyvärisen mukaan moni näyttää luulevan, että esimerkiksi Vetokannaksella ihmisten rannaksi on varattu vain pieni osa aluetta. Niin ei kuitenkaan ole, vaan koko Vetokannas on yleistä uimarantaa, joten siellä ei saa uittaa koiria.

Latvasto-Hyvärisellä on tuoreessa muistissa esimerkki.

– Tänä kesänä koiranomistaja perusteli koiransa uittamista Vetokannaksella sillä, että koira ui sivummalla. Kehotuksista huolimatta hän ei suostunut viemään lemmikkiään pois.

Koirakurin valvominen on uimavalvojien työtä, mutta Latvasto-Hyvärinen toivoo ihmisten muistavan valvojilla olevan muutenkin täysi työ turvallisuuden takaamisessa erityisesti ruuhkaisina hellepäivinä.

Kissoja tuodaan ranta-alueelle kuljetuskopassa.

– Koiranomistajan kanssa neuvottelu vie uimavalvojan aikaa. Siksikin toivomme, että sääntöjä noudatettaisiin.

Kuusijärvellä koirat ovat tervetulleita kahvilan terassille. Sen sijaan kahvilaan ja ranta-alueelle lemmikeiltä on pääsy kielletty.

Koirien lisäksi Latvasto-Hyvärinen on nähnyt niin Kuusijärvellä kuin Vetokannaksella kissoja.

– Kissoja tuodaan ranta-alueelle kuljetuskopassa. Noin viikko sitten Vetokannakselle tuotiin kissa valjaissa, ja kissa oli selvästi kauhuissaan. Kissaihmisenä ajattelen myös kissan hyvinvointia. Sanoin kissan tuoneelle rouvalle, että kissan on hyvä ulkoilla valjaissa, mutta paikka ei ole oikea.

Ympäristöterveydestä vastaava Vantaan kaupungineläinlääkäri Jaakko Peltomaa muistuttaa, että Silvolan virallinen koiraranta ei ole ainoa karvakuonojen uimapaikka Vantaalla.

– Koirat saavat uida Keravanjoessa pois lukien yksityiset alueet ja ihmisten viralliset uimarannat. Myöskään kuntopoluille koiran kanssa ei saa mennä, Peltomaa sanoo.

Hän kehottaa koiraa uittavan muistamaan luonnonsuojelun ja lintujen rauhoitusajan.

– Tärkeää on pitää huolta lisäksi siitä, ettei koira loukkaa itseään rannan kiviin tai lasinsiruihin. Eikä sinileväisessä vedessä uiminen ole koirallekaan hyväksi, Peltomaa sanoo.

Virallisia koirien uimapaikkoja pääkaupunkiseudulla

Vantaalla on vain yksi virallinen koirien uimaranta. Se sijaitsee Vantaanjoessa Silvolassa. Rantaan on Kahluuniityntieltä noin sadan metrin kävelymatka.

Koirien epäviralliseksi uimapaikaksi on muodostunut moni matala joenpoukama Keravanjoen rannalla. Sellainen löytyy muun muassa Viertolanrannan koirapuiston kupeesta.

Virkistäytymään Vantaalta matkataan esimerkiksi Sipoon Pilvijärvelle, jossa koirat uivat vastapäätä virallista uimarantaa.

Vantaalaiset karvakuonot käyvät myös Helsingin ja Espoon koirarannoilla. Helsingissä on neljä virallista koirien uimarantaa. Ne sijaitsevat Tervasaaressa Kruununhaassa, Rajasaaressa Töölössä, Tuorinniemessä Herttoniemessä Laajasaloon johtavan sillan kupeessa sekä Veijaripuistossa Lauttasaaren kärjessä.

Espoosta virallinen hiekkaranta koirille löytyy Haukilahdesta Toppelundin rannalta.

Kiinnipitosäännöt koskevat kaupunkialueella myös uimassa olevia koiria. Tosin kaikki Helsingin viralliset koirarannat ovat osa aidattua koirapuistoa, joten niissä koirat saavat telmiä vedessä vapaina.

Koira-aitaukset ja -rannat löytyvät pääkaupunkiseudun palvelukartasta.

Tassut kartalla on koirille suunnattujen palvelujen ja harrastuspaikkojen sivusto, josta löytyy tietoa myös uimapaikoista: http://tassutkartalla.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut